Samtidig som vinterværet i Vesterålen denne uken viser seg fra sitt beste, og skigåere fristes ut i løyper og opp i fjellene, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om betydelig skredfare.

På en skala fra 1 - 5 graderes skredfaren i Vesterålen til faregrad 3, som er betydelig. Forholdene betegnes som generelt ustabile.

Faregrad 3 forekommer ofte kort tid etter større snøfall, og da gjerne når bedre værforhold og mye nysnø frister mange ut i fjellet.

Skredobservasjoner i Eidsfjorden

Onsdag ble det blant annet observert flere skred på vestsiden av Eidsfjorden. Det rapporteres om flere naturlig utløste skred, samt fare for fjernskred.

Skredfaren vil i følge NVE vedvare.

Råd til folk på tur

Under forholdene gir NVE gir følgende friluftslivsråd:

- Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap og erfaring i rutevalg. Unngå terreng brattere enn 30 prosent og hold god avstand.

- Unngå områder med fokksnøansamlinger, skriver NVE på nettsidene varsom.no.

Skiløpere kan utløse skred

Under disse forholdene mener NVE at skiløper kan forvente å løse ut skred. Det samme gjelder snøscootere.

- Vær særlig obs på terrengformasjoner med fersk fokksnø, samt terrengformasjoner med en overgang fra tynt/tykt snødekke; her vil det være lettest å påvirke det svake laget av kantkornet snø, skriver NVE. - Ved brudd i dette laget kan skredene bli store.

Fjernutløsning av skred er også mulig.

- Fjernutløsning betyr at man kan påvirke snødekket høyere opp og et snøskred løsner over deg. Det vil si at man kan utløse et snøskred fra toppen av en dalside ved å bevege seg i bunnen av dalen. Hold deg derfor 3 ganger så langt unna skredutsatte heng som høyden på henget. Er henget 50 meter høyt, legger du sporet ditt 150 meter unna henget, skriver NVE.

Pålagring av fokksnø

- De siste dagene har det vært stor pålagring av fokksnø inn i leheng og andre formasjoner som samler snø grunnet kraftig vind og mye snø tilgjengelig for vindtransport. Søndag og mandag blåste det fra S-SV, tirsdag dreide det til SØ, noe som betyr at fokksnøansamlinger vil være å finne i de fleste himmelretninger, forklarer NVE.

Fokksnøen hviler mange steder på et svakt lag av kantkorn over skare som kan kollapse. Det svake laget finnes i alle himmelretninger, særlig i sør.

Fare for flakskred

NVE ser særlig to typer skredproblemer i Vesterålen akkurat nå:

For det første kan pålagring på grunn av vind kan føre til tørre flakskred. Små og middels store skred er mulig å løse ut ved liten tilleggsbelastning. Skred vil da kunne løsne i nysnøen.

Det andre skredproblemet er knyttet til svake snølag over eller under skarelag, som kan føre til tørre flakskred. Middels store skred er mulig å løse ut ved stor tilleggsbelastning. I overgangen mellom gammelt snødekke og nytt snølag.