iTromsøs tradisjonsrike kåring har pågått siden 1998. 2017 har vært et godt idrettsår for byens idrettsutøvere - både når det gjelder individuelle idretter og lagidretter, heter det på iTromøs sine nettsider.

Les saken og stem her

Medlemmene i sportsredaksjonen har sammen kommet fram til lista som blant annet består av Tromsø IL-spiller og bleiksværing Lasse Nilsen.

Han har skutt inn som en rakett på laget til TIL i høstsesongen og sto for mange målgivende og ble kåret til banens beste ved flere anledninger.

Det er knyttet store forventninger til Nilsen neste sesong, og påskjønnelsen hans for 2017-innsatsen er å bli med på topp 20-lista til iTromsø.

Topp 10-lista

1. Johann Forfang

Sølv i skiflygings-VM i Lahti i mars. Startet denne sesongen ypperlig med to pallplasseringer i verdenscupen, 2.-plass i Kuusamo og 3.-plass i Nizhny Tagil. For ett år siden ble Forfang vraket fra hoppuka. I år er han bankers. Vinner for tredje året på rad.

2. Andreas Rikardsen Leknessund

Syklisten tok EM-gull på tempo for juniorer i starten av august. Den meget sterke prestasjonen gjorde at forventningene var store foran VM i Bergen på samme distanse. Helt i toppen halvveis i løpet, men falt ned til en åttendeplass på slutten. Bor og trener i Bærum der han går på NTG, men er stadig linket til store utenlandske lag.

3. Anna Svendsen

Skiløperen fikk for alvor et gjennombrudd i år med 2.-plass på teamsprinten og 7.-plass på 15 km skibytte under verdenscupen i sørkoreanske Pyeongchang i februar i år, der hun også fikk med seg en 13.-plass på den individuelle sprinten. Deltok også i verdenscup i mars, der det ble 25. og 29.-plass i Oslo (3-mila) og Drammen (sprint). Vant sprinten under den finske langrennsåpningen i Oulo i år.

4. Gjermund Åsen

Best på TIL-børsen og lagets beste spiller året sett under ett. Hadde ni målgivende pasninger, kun slått av lagkamerat Morten Gamst Pedersen og Branns Fredrik Haugen. En gigant da TIL slo Rosenborg 2-1 borte på 16. mai. Spilte til 9 på børsen. Fornyet avtalen med TIL til ut 2019 etter mange måneders spekulering.

5. Andreas Nygaard

Vant sprinttrøya og ble nummer tre sammenlagt i langløpscupen i år. Startet 2017 med å vinne den kinesiske utgaven av Vasaloppet (Changchun, 50 km), samt østerrikske Kaiser Maximilian Lauf (60 km) kun ti dager senere. Ble nummer to på prestisjefylte Vasaloppet (90 km) i mars, en skotupp unna seieren (!) og sluttet av vårsesongen med å vinne verdens lengste skirenn (Nordenskiöldsloppet, 220 km) en måned etterpå. Startet likeså godt årets langløpssesong med å vinne første individuelle løp, 35 kilometer lange Sgambeda i Italia, og er dermed nok en gang og kniver i toppen av langløpssirkuset.

6. Kristoffer Østvik

Var sentral da BK Tromsø vant cupfinalen i januar. Mistet bestefaren to dager før kampen, men klarte trass i den vanskelige oppladningen å levere da det gjaldt. BKT tok sølv i eliteserien og gikk i høst videre til neste runde i Nordic League med Østvik i en lederrolle på banen.

7. Morten Gamst Pedersen

Flest målgivende pasninger i eliteserien (10) i en sesong TIL slet i bunnen hele sesongen, til at de berget plassen helt på tampen. Imponerende av den 36 år gamle veteranen som holdt seg skadefri gjennom stor sett hele sesongen. Har signert ny toårsavtale etter sesongslutt.

8. Hilde Aders

Tromsø-bosatte Aders vant Oslo Maraton og ble overkvinnen for over 3.000 kvinnelige deltakere. Hun ledet fra start til mål og hadde full kontroll hele veien.

9. Elin Åhgren Sørum

Stortalentet fra Fløya spilte 10 kamper for J17-landslaget i år, der det blant annet ble bronse i J17-EM i Tsjekkia. På veien til bronsen slo de blant annet ut England, men røk i semifinalen mot Tyskland på straffesparkkonkurranse. Åhgren Sørum hadde også imponerende 10 mål på 21 kamper fra sin midtbaneposisjon for Fløyas A-lag som berget plassen i 1.-divisjon. Tok overgang til Trondheims/Ørn rett før jul.

10. Lasse Nilsen

Fantastisk vårsesong for TUIL gjorde at han kom tilbake til TIL i sommer. Fikk en ny vår under Simo Valakari i den nye vingbackrollen og var best på iTromsøs spillerbørs (5,83), men hadde for få kamper for Gutan for å vinne prisen for årets spiller. Storspillet ga utslag i ny avtale med TIL ut 2020 og fornyet eliteseriekontrakt. 2017 ble en eneste stor opptur for Nilsens med TUILs flotte vår- og TILs flotte høstsesong.

Rett utenfor lista: Hani Issalhi, Ruben Yttergård Jenssen, Tom Høgli, Daniel Jacobsen, Lasse Nilsen, Erik Valnes, Roy Håkstad, Adam Wenham, Snorri Einarsson, Milos Vucenovic, Petter Østvik, Domagoj Ferencina, Vilde Evensen, Morten Forøy, Fredrik Vaeng Røtnes.