Hilde Flobergseter roser sentrumspartiene for å ha stått på for Andøya flystasjon i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Samtidig slår skuffelsen henne når hun finleser innstillinga foran behandlinga i Stortinget - som skjer tirsdag denne uka.

For Flobergseter slår fast at det i komiteinnstillinga til tirsdagens behandling i Stortinget er kun SV som nevner P8 i forbindelse med Andøya.

- Kjempet for null og niks

Flobergseter understreker at verken Senterpartiet, Kristelig Folkeparti eller Venstre nevner P8 eller Orions arvtaker i sine formuleringer.

– De burde hatt med ei setning om at Andøya skal være base også for den framtidig MPA-kapasiteten, etter at Orion fases ut.  Hvis de bevisst har utelatt dette, så betyr det i klartekst at sentrumspartiene i praksis har kjempet for null og niks - fordi resultatet vil da bli det samme som det regjeringa legger opp til. Nemlig at så snart Orion-flåten fases ut, så er det kroken på døra for Andøya flystasjon. Jeg velger å tro at det ikke er slik, for i så fall har sentrumspartiene ført et spill for galleriet. Det henger ikke på greip med uttalelsene fra blant annet Navarsete og Arnstad i Senterpartiet. Både de og profilene i Venstre og KrF har vært tydelige på sin støtte til delt løsning og Andøya flystasjon, slår Flobergseter fast.

- Må klargjøre støtten

Hun understreker imidlertid at partiene nå må klargjøre denne støtten på nytt - skriftlig.

– Formuleringene fra Sp, Krf og V i innstillinga holder ikke mål. Er dette ikke bevisst gjort fra Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, så gjenstår det to muligheter. Enten at det er lagt inn noen verbale snubletråder i formuleringene, som en slags felle - eller at man ikke har vært kritisk nok ved gjennomlesing her.

– I så fall forventer jeg at Senterpartiet, Kristelig folkeparti og Venstre vil gripe fatt i dette, og enten få endret formuleringene i innstillinga, eller at man gjør verbale endringer i sine forslag under behandlinga i Stortinget denne tirsdagen.

- Kjempeviktig

Flobergseter mener det vil være av avgjørende betydning.

– Det er kjempeviktig at sentrumspartiene gjør det klart og tydelig at de ønsker at Andøya skal være base også for den fremtidige MPA-plattformen, enten det blir P8 eller andre løsninger. Altså at Andøya videreføres som MPA-base, også etter at Orion fases ut.

– Ved valget neste år vil det trolig bli maktskifte. Siden Arbeiderpartiet går inn for å legge ned Andøya, er det uhyre viktig at sentrumspartiene får frem at de vil videreføre Andøya inn i framtida, om vi skal ha noen sjans til å få en omkamp, sier Flobergseter.