Vgs-elever protesterte tirsdag på Sortland mot den nye fraværsgrensa i skolen.

Les også: Sanket tut mot fraværsgrensen

Ti prosent

Den nye grensa gjør at elever i den videregående skolen fra og med neste skoleår vil miste karakteren i et enkeltfag hvis de har mer enn ti prosent udokumentert fravær.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har tidligere begrunnet lovendringen med frykt for at elevene mister verdifull opplæring.

– Elevene mister viktig opplæring når de er borte fra undervisningen. Samtidig er det klart at elever i videregående opplæring er en sammensatt gruppe. Derfor har vi også bestemt at det skal være unntak fra fraværsgrensen, blant annet for sykefravær og politisk arbeid, sa Røe Isaksen til VG Nett i mars.

Les også: Demonstrerer mot fraværsgrense

– Altfor streng

Men ikke alle elever har omfavnet det nye forslaget. Flere titalls elever fra vesterålsskolene møtte tirsdag ettermiddag opp til streiken og demonstrasjonen.

– Den nye fraværsregelen er altfor streng. Den vil lage mer problemer enn den løser. Det vi gå hardt ut over alle som sliter med psykisk sykdom, har dårlig immunforsvar eller og blir mye syk, sier Frida Austbø, elev på industriteknologi ved Hadsel vgs på Melbu, til NRK Nordland.