En søskenflokk på fem fra Melbu skal etter planen tvangsutsendes den 3. desember i år. Nå har beboerne på Melbu engasjert seg for at Maryam, Said, Reem, Adam og Selma skal få bli værende i lokalmiljøet. Foreldrene ønsker ikke å gå ut med barnas etternavn.

– Vi hørte om dette i slutten av forrige uke og vi er helt sjokkerte. Nyheten om utsendelsen har slått ned på Melbu som en bombe, sier nabo og familievenn Heidi H. Ditlefsen.

Les mer om familiens historie her: Tvangsutsendes til et land de aldri har vært i.

Bodd i Norge i tre år

Familien Hammou sier at de er statsløse palestinere og kom til Norge i 2011. Barneflokken er mellom 1 og 9 år gamle, de to yngste er født i Norge. I august ble det bestemt at familien skal sendes ut i desember, trolig til Libanon eller Dubai.

Tenker på barna

Ditlefsen understreker at det er søskenflokken på fem som bør stå i sentrum av saken, men legger til at lokalsamfunnet på Melbu er rystet. Hun er bekymret for hvordan utsendelsen skal gå inn på sønnen hennes på 6 år. som er god venn med flere av barna i familien.

– Det er ikke første gang barna på Melbu opplever at venner i barnehagen plutselig blir borte. Jeg har ennå ikke fortalt min sønn om utsendelsen for jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har ikke klart det, sier Ditlefsen.

– Hvordan forklare dette?

Nærmeste nabo til familien, Ida Cathrine Angell, sier seg enig.

– Situasjonen er selvsagt verst for de fem statsløse, palestinske melbubarna dette gjelder. Allikevel mener jeg at det er viktig å poengtere at dette også berører mange andre barn i vårt lille lokalsamfunn. Hvordan skal man til eksempel kunne klare å forklare sin 6 år gamle sønn eller sin 8 år gamle datter at politiet, som de allerede i sine første barnehageår lærte å stole på og respektere, har kommet for å tvangssende vennene deres til en skremmende og farlig tilværelse i et fremmed land? spør Angell.