I mai i fjor startet arbeidet med å utarbeide en egen kulturminneplan for Øksnes - en plan som skal fortelle hva kommunen har av kulturminner, og som skal si noe om hvilke som bør bevares.

Arbeidet er godt i gang, og kultursjef Hilde Hansen sier at første utkast trolig er klart til sommeren, og vil bli presentert politikerne i Øksnes til høsten.

For å inkludere øksnesværingene i arbeidet med planen, har de tatt i bruk en noe utradisjonell modell for brukermedvirkning. De har knyttet til seg 20 såkalte gjestebud, eller verter, som inviterer naboer og kjenninger hjem til seg for å diskutere planen.

Gjestebud

Totalt til nå har 85 øksnesværinger fra hele kommunen møttes over en kopp kaffe for å diskutere kulturminner. Næringslivsforeninga og reiselivet har også bidratt.

– I første omgang har vi bedt om innspill på kriteriene for kulturminner. De har blant annet blitt spurt om viktigheten av å velge ut kultminner som er veldig gamle, eller om det er viktig at de ligger nært en bilvei. Det som er artig er at tilgjengelighet ikke ser ut til å være viktig for folk, de har ikke noe imot å ta beina fatt, sier Hansen.

Innspillene er nå kommet inn og bearbeides i disse dager.

– Nå jobber vi med å lage en liste over alle registrerte kulturminner, som vi i neste omgang vil be gjestebudene om innspill på, sier Hansen.

Reell medvirkning

Om noen ønsker å bidra i arbeidet med kulturminneplanen, være vert, eller dra på besøk til en vert, er de hjertelig velkommen til det, sier Hansen.

– Gjestebudmodellen er brukt andre steder i Norge, men i andre typer prosjekter. Vi hadde lyst til å prøve noe nytt, som skaper en reell medvirkning, derfor valgte vi å prøve det på dette prosjektet, sier Hansen som synes det hele har fungert bra så langt.

Nå jobber de for å få til et gjestebud med unger og ungdommer, og Hansen har, sammen med Ellinor Gustavsen i arbeidsgruppa, blitt invitert til Estland med Riksantikvaren, for å lære mer om skoleprosjekter knyttet til kulturområder. De reiser førstkommende søndag.

Redskap

– Hva skal denne planen blir når den er ferdig?

– Da skal kommunen ha en plan som viser hva vi ønsker å ta vare på av kulturminner. Den vil bli et godt arbeidsredskap for de som skal forvalte det som etter loven er vernede områder, som for eksempel teknisk etat. Når du ikke har klare regler for hva du vil ta vare på eller ikke, blir det ofte drakamp når nye prosjekter skal iverksettes. Det er uheldig både for forvaltninga og personer som vil gå i gang med prosjekter, sier Hansen.

Hun tror også at når kulturminner ligger inne i en plan vil det bli lettere å få midler til restaureringsarbeid.

Fiskarbondekulturen

I Øksnes har man i dag kun ett fredet bygg, og det er det gamle handelsstedet Tinden i Øksnes Vestbygd. Hansen håper at ett av oppfølgingsvedtakene ved planen er fredning av kirkene på Øksnes og Langenes.

Pilaren som planen skal hvile på er fiskarbondekulturen, fiskevær og havner, det som gjennomsyrer vår kultur, sier Hansen.

– Vi har bosetting i Øksnes fra steinalderen. Det har vært ei kontinuertig næringsutvikling innen fiskeriene fra steinalder og til nå – og det å kjenne til en helhet av den utviklinga – det tror jeg vil være veldig postitivt, sier kultursjefen.

Og kulturminner er svært viktige mener Hansen.

– For den oppvoksende slekt, for skoler og barnehager er det å kjenne til kulturminner viktig. Det er en del av ballasten du har med deg videre i livet å kjenne din egen kommune. Jeg tror også næringsliv og reiseliv kan utnytte kulturminnene vi har enda bedre, sier Hansen.