Det er formiddag, steiksol og gjengen i Sortland rockeklubb har søkt skygge inne i Kulturfabrikken. Torsdag braker det løs for ellevte gang, når Sortlands eneste sommerfestival for første gang inntar fabrikken.

- Har du aldri vært på Blabla, har du gått glipp av noe, slår Eirik Svane fast tidlig i intervjuet.

- Hvorfor er dere så begeistra for Blablafestivalen?

- Det er den gode stemninga både før, under og etter festivalen. Vi som er med og arrangerer den får tilknytning ikke bare til festivalen, men også hverandre, sier Robert Larsen.

- Blabla gir ungdommen en sjanse til å få spille på en ordentlig scene med et stort publikum, sier Marius Johansen som er hjemme på sommerferie for å spille konsert med bandet «Sugar crave and the insulin injections».

Høydepunkt i seg selv

- Blabla er også stedet hvor du kan oppdage band du aldri har hørt om før, legger bandkompis Jørgen Antonsen til.

Kanskje har du ikke hørt om Jesus Fucking Christ, Lillyum, Ayil eller This is how we end, men Marianne Hansen påpeker at historien har vist at mange av bandene som gjester Blabla gjerne blir stor i ettertid. Kråkesølv og Magnus Eliassen for eksempel.

Rockeklubben mener årets program er mer variert enn tidligere år.

- Det er nok mindre metal enn tidligere. Flere spiller pop og viser, og vi har fått en nordnorsk visebølge som vil sette sitt preg på årets festival. Vi har et bra inntog av nordnorske artister fra miljøet rundt Paul McCartney-skolen LIPA, sier Marianne Hansen som har vært med siden festivalens begynnelse.

- Hva blir høydepunktet?

- Det vil nok variere etter hvem du spør. For meg er Blabla i seg selv et høydepunkt, sier Robert Larsen.

Han skal selv både spille og være frivillig under festivalen - slik også mange andre unge og lokale musikere skal.

Spiller inn musikkvideo

Mens mange festivaler opplever å måtte sette kroken på døren etter noen år, har Blablafestivalen nærmest blitt som en traver å regne i bransjen.

- Hva gjør at Blabla fortsatt består?

- Jeg tror det er engasjementet. Det er ikke en festival folk kommer bare for å spille på, men også engasjerer seg i. Ungdommer kommer gjerne hjem på sommerferie for å være en del av festivalen, sier Hansen.

Blablafestivalen har ingen store bookingbudsjett, og tjener mye på goodwill og frivillige krefter som gjerne vil bidra.

- Mens mange festivaler i dag blir spist opp av kapitalismen, består Blabla som en unik festival med tanke på frivillighet og engasjement. Det var en av grunnene til at vi ville spille her. De beste publikummerne kommer fra Vesterålen, fordi de har gått i opplæring fra barneskolen av, sier Torgeir Steinsland i Ska Patrol - som er en av headlinerne under årets festival.

Ska Patrol skal under fredagens konsert på Blablafestivalen spille inn musikkvideo til Nøkken-låta «Om det ikkje går buss».

- Det vil være tre-fire kameraer som gjør opptak under konserten, og låta blir nok spilt flere ganger. Etter konserten håper vi å få publikum med ut, for å filme de fra lufta med drone, forteller Steinsland.

I Kulturfabrikken

For første gang skal festivalen i år ut av Rødskolen og inn i Sortlands nye storstue.

- Det er et skifte å flytte festivalen til Kulturfabrikken, men også et løft som blant annet vil gi proffere rammer for bandene, sier Hansen.

- Det blir annerledes å spille her, men jeg tror det blir bra, sier Robert Larsen som skal spille på festivalen med bandet Suffer Some.

Gjengen håper også at skiftet av festivallokaler vil lokke flere publikummere til festivalen.

- Dette er ikke bare en festival for ungdom, men for folk i alle aldere. Stikk innom i alle fall en av kveldene og få en bra musikkopplevelse, er oppfordringen fra gjengen i rockeklubben