Silje Nilsen, Hjalmar Martinussen, Ingmar Wåhlberg, Thor Anders Angelsen og Willy Vestå representerer seks avistitler.

Ingmar Wåhlberg fra Yderst, Silje Nilsen fra Vesteraalens Avis, Willy Vestå fra Bladet Vesterålen, Hjalmar Martinussen fra Øksnesavisa og Thor Anders Angelsen fra vol.no/sortlandsavisa møttes torsdag kveld for å diskutere avisfloraen i regionen.  Marianne Hansen fra Lev Vesterålen innledet kveldens diskusjon. Har vi bruk for avisene? er ett av spørsmålene som stilles i kveld.

Yngste medlem i avisfloraen

Først ute var paret Kristina Johnsen og Ingmar Wåhlberg som fortalte om sitt magasinprosjekt "Yderst" i Bø.- Vi vil bruke lang tid på å komme nært de vi intervjuer, og vi vil være superlokale, forklarte de to.

Videoopptaket begynner rundt 12.30 med introduksjon av møtedeltakerne. På 47 minutter begynner Per Nic Gundersen å spille. På 1.02.30 møtes redaktørene til diskusjon.

Låtskriver Per Nic Gundersen opptrådte underveis i arrangementet.

Etter det kunstneriske innslaget var det klart for en unik sjeldenhet, nemlig fem av de seks lokale avisredaktørene i regionen samlet for å diskutere sitt fag. Willy Vestå, Thor Anders Angelsen, Ingmar Wåhlberg, Hjalmar Martinussen og Siilje Nilsen fikk på hver sitt vis blant annet fortelle hvorfor, og hvordan de er havnet der de i dag jobber.

Redaktørene svarte

Willy Vestå i regionavisen  Bladet Vesterålen var først ute:

- Hallingdal må jo være paradis for en avis som Bladet Vesterålen. Der er det bare en avis fordelt på seks kommuner, og 20 000 innbyggere. Vi har en struktur her i regionen som imidlertid gjør at vi må se på alle kommunene hver for seg. Avisen må for all del ikke fremstå som en sortlandavis, for det er vi ikke. Konkurranse fra stadig flere aviser gjør ingen forskjell for oss. Vi må gjøre vår jobb uansett, men vi må jo skjerpe oss, så klart.

Hjalmar Martinussen i Øksnesavisa:

- Hovedgrunnen til at vi kan være så mange aviser her ute er helt klart pressestøtten. Den har vært veldig viktig for oss. Reklamepenger fra de store butikkjedene er veldig viktig for oss. Avisene her leses grundig, og vi ser øksnesværingene leser oss nøye.

Tor Anders Angelsen VOL/SA:

- Avisene her har vært relevant for befolkningen, og dermed blitt viktige. Jeg tror en grunn i tillegg til pressestøtte til antallet aviser er geografien her, hvordan stedene er plassert - og hvordan avisene er forskjellige fra hverandre.

Ingmar Wåhlberg i Yderst:

- Vi har en nærhet til våre lesere og vårt miljø som gjør at vi har et eksistensgrunnlag, selv om vi ikke kommer ut daglig.

Willy Vestå i Bladet Vesterålen:

- Vi kan ikke lene oss på noen pressestøtte, og det er elefanten i rommet her, som vi kanskje ikke skal snakke så mye om. Vi kan ikke lene oss på verken konsern eller støtte. Når det er sagt, så vet jeg jo at konkurrentene også brenner for sine lokalsamfunn.

Hjalmar Martinussen i ØksnesAvisa:

- Vi lar oss ikke true eller kjøpe. Vi sørger for at det som står i avisen skal være riktig. I 20 år har vi demonstrert integritet, og det får vi igjen for. Jeg kan møte folk på Myre i forvissning om at vi kan ha god samvittighet for det vi har skrevet. Kritisk journalistikk er ikke det samme som å være negativ.

Silje Nilsen i VA:

- I vår kommune er folk så glade i lokalsamfunnet sitt at de blir forbannet når vi skriver noe kritisk om eksempelvis næringslivet. Etter 122 år føler folk enormt eierskap til avisen, og mange føler nok at det er "deres avis", og de vil være med å bestemme hva som skal stå i den.

Thor Anders Angelsen i VOL/SA:

- Vi er kompromissløse i forhold til næringsliv og kilder. Det er viktig for oss å være redelige i alt vi gjør. Med min bakgrunn fra avisjobbing i Tromsø opplever jeg at leserne kanskje tar bedre imot kritiske artikler enn hva man gjør i Vesterålen.

Ingene av redaktørene ville være med på at papiravisen ikke har noen fremtid, men det ble fra flere av redaktørene antydet at dagsavisen på papir nok ikke vil overleve særlig lenge. - Vi gjør det så godt på papir at vi ikke stresser med å komme på nett. Når vi gjør det, så blir det ikke gratis. Hvem går på Rema og ber om gratis melk? spurte ØksnesAvisas Hjalmar Martinussen.