Under de siste par ukenes blåkveitefiske utenfor Vesterålen, har flere fiskere hatt ubudne gjester på bruket sitt. De rapporterer om spermkval som vaker i overfalten rundt båtene, og som forsyner seg av blåkveite fra lina på Bleikdjupet. Det skriver Kyst og Fjord i sin utgave torsdag.

VOL har også snakket med fiskere i Langenesegga utenfor Øksnes som har opplevd det samme: Kvalen ligger rundt båten store deler av sjøværet, dukker ned og er borte noen minutter, før den så kommer opp til overflaten igjen. De forteller om merker på kveita, som de antar er fra kvalen.

Uvanlig

Kvalforsker Tiu Similä forteller at dette slett ikke er vanlig adferd blant kval i våre farvann.

- Dette er helt uvanlig. Trolig har dette aldri skjedd på norskekysten før, selv om det er til dels vanlig i andre deler av verden, sier Similä til Kyst og Fjord.

Similä, i samarbeid med Arctic Whale Tours og fiskere fra Stø og Nordmela, har satt i gang med kartlegging og forskning på fenomenet.

- Det gjør vi fordi vi er redde for at dette skal bli et problem. Om det blir det, må vi finne metoder for å skremme bort kvalen, forteller forskeren til VOL.

Similä forteller at utenfor Grønland og Alaska er kval som napper fisk fra bruk et så stor problem at det er vanskelig å få gjennomført fisket. Selv om det i Alaska er snakk om en annen fiskeart, jobber hun tett opp mot kolleger der.

- Noe har skjedd

- Hvorfor gjør kvalen dette?

- Det er det store "1000-kronerspørsmålet". Fisket etter blåkveitet er en lang tradisjon i Vesterålen, men det er først de siste par årene at man har opplevd dette. Jeg vet ikke hvorfor kvalen gjør det, men noe har trolig skjedd. Det kan være endringer i næringsfatet, for eksempel at det kvalen spiser har flyttet seg nærmere inn mot kysten, sier Similä til VOL.

Hun sier at de nå håper å få et kamera ned i havet, for å få undersøkt hva kvalen egentlig gjør.

Du kan følge forskningsprosjektet til Similä og hennes medarbeidere her.