Øksnes og Lødingen er eneste kommuner i Vesterålen som ikke har innført eiendomsskatt.

Mens nabokommunene siden 2001 har håvet inn nærmere 500 millioner kroner på å skattlegge eiendom, har det til nå vært bred politisk enighet i Øksnes om å ikke gjøre som naboene. Kun SV og Krf har tatt til orde for å innføre skatten i kommunen.

Drifter marginalt

Selv om mange innbyggere og næringsaktører sikkert er fornøyd med å slippe den ekstra regninga i postkassen, mener ordfører Karianne Bråthen at det har sine negative konsekvenser.

– Det er klart det blir billigere for folk å bo her, men til dags dato har jeg ikke hørt om noen som har flyttet til Øksnes fordi vi ikke har eiendomsskatt. På lang sikt tror jeg faktisk vi taper mer enn vi vinner på det, sier ordføreren.

Mens næringslivet i Øksnes går som det griner, kan man ikke si det samme om kommunen, mener hun.

– Vi klarer ikke henge med. Vi har innkjøpsstopp på skoler, vi klarer ikke holde byggene våre ved like og vi har mange veier vi gjerne skulle rustet opp. Vi skulle gjerne økt bemanning i skoler og barnehager, på rådhuset, sørget for gode arbeidsforhold for våre ansatte og levert enda bedre tjenester til folk. Noe av det kunne vi kanskje løst med eiendomsskatt, sier ordføreren – og legger til at hovedutfordringa er at kommunene i dag får for lite overføringer fra staten til å utføre de oppgavene de skal.

– Vi drifter marginalt, og har egentlig ikke rom for å tenke noe annet enn drift. Vi har ikke handlingsrom til å lage planer og tenke fremover, til å satse på utvikling. Det er veldig mye vi gjerne skulle gjort, som vi rett og slett ikke har penger til i dag, sier Bråthen.

Bør vurderes

Arbeiderpartiet i Øksnes har så langt stemt imot eiendomsskatt, men Bråthen sier at meningene innad i partiet er delte. I mai skal kommunestyret ha en egen temadag om eiendomsskatt, før det trolig blir stemt over saken før sommerferien.

– Personlig har jeg tidligere vært imot eiendomsskatt, men etter at jeg ble ordfører har jeg fått se hvor mye de ansatte i kommunen må stå på med lite ressurser, og mener Øksnes nå må gjøre en seriøs vurdering av å innføre skatten, sier hun.

Ordføreren påpeker blant annet at nabokommunene henter mer penger ut av felles eide selskaper enn Øksnes, fordi de har innført eiendomsskatt.

– Kommunen får heller ikke så mye mer inntekter selv om næringslivet går som det suser. Jo da, vi får flere arbeidsplasser, nyetableringer og utvidelser, men med det følger det også reguleringer og byggesaker og ting kommunen må levere, og det trykket som har vært de siste årene har ikke kommunen ressurser nok til å møte. På sikt kan vi tape på det, fordi vi ikke klarer å være frempå nok, sier Bråthen.

Ikke mer attraktiv

– Tror du ikke Øksnes som én av få kommuner uten eiendomsskatt gjør dere mer attraktiv for folk og næringsliv?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er ikke eiendomsskatt som avgjør hvor du bygger og bor. Vi har i det siste hørt mye fra blant annet Bodø, hvor skatten har slått negativt ut for enkelte. Det er ikke det man ønsker, og det vil heller ikke bli realiteten i Øksnes, sier hun.

– Hvordan har Øksnes klart seg uten eiendomsskatt til nå?

– Det har vi klart takket være veldig dyktige ansatte og folk som har vært flinke til å holde budsjetter.