Sture Pedersen sa i et intervju med VOL fredag at han mener hele regionen nå bør dra nytte av den prosessen Andøy har vært og skal igjennom som omstillingskommune. I arbeidet med omstillingssøknad har de fått utarbeidet en strategisk analyse som sier noe om hva kommunen skal satse på for å utvikle seg videre.

En tilsvarende analyse ønsker Bø-ordføreren for hele Vesterålen.

Enig med Pedersen

Andøy-ordfører Jonni Solsvik mener det er en glimrende idé.

– Hovedfokus i vår analyse er næringslivets oppfatning av hva man bør satse på for å utvikle kommunen videre. Stures innspill er at dette bør man også gjøre regionalt. Det er et glimrende tanke, som jeg håper han tar videre inn i regionrådet. Vi skal bidra med det vi har å fortelle, sier Solsvik.

– Men dette krever at alle kommunene er med, og er villige til å finansiere en slik prosess, legger han til.

På næringslivets premisser

Solsvik mener en slik analyse bør ta utgangspunkt i næringslivets og ikke politikernes preferanser.

– Jeg har tro på en prosess hvor det ikke er et politisk organ som legger føringer, men at det først og fremst er næringslivet som velger retning og er sterkt involvert.

Som en utvidelse av en slik analyse mener Solsvik at også samarbeid mellom det offentlige kan trekkes inn – hvor han tror vesterålskommunene har mye å hente særlig innenfor samarbeid om digitalisering.

– Den utviklinga vi har foran oss innen digitalisering, eller mangel på digitalisering og samhandling, der ligger det et mulighetsrom jeg ikke tror vi tar helt innover oss, sier han og legger til at utvikling på dette området kan frigjøre kapasitet til å styrke andre sektorer.

– Skal vi i fremtida levere like gode tjenester, kan vi ikke klare det hver for oss. Vi må finne områder vi kan samarbeide på, sier han.

Har manglet politisk vilje

Men mer interkommunalt samarbeid er ikke uproblematisk, mener Andøy-ordføreren.

– Det kan være utfordrende rent lokaldemokratisk, ved at de folkevalgte abdiserer fra det ansvaret de har, sier han.

Han viser også til tidligere interkommunale utredninger, som KIKS-prosjektet, som ikke har blitt fulgt opp.

– Flere prosesser har strandet fordi den politiske viljen til å gjennomføre ting ikke har vært til stede. Det tror jeg det er viktig at vi som ordførere er litt ærlige på. Men utfordringene fremover er så store at vi også må være ærlige nok til å si at vi er nødt til å finne gode samarbeidsformer.