Etter iniativ fra frivillig-organisajonen Lions Norge den lokale sammenslutningen  tak og bestilte klær til enslige mindreårige asylsøkere ved mottakene i Hadsel. Det ankom nye klær i eskevis, bestilt inn for hver enkelt asylsøker. Alt fra boksershortser fra dressmann til joggebukser og boblejakker for både jenter og gutter.

80 enslige

De siste seks månedene har nesten 80 enslige mindreårige flyktninger kommet til Hadsel kommune. 55 til Bankplassen på Melbu og 22 til Øya Mottak på Stokmarknes. Ungdommene kommer fra transittmottak, som er deres første stopp i Norge. Der gjennomføres et asylintervju og de får en grunnleggende pakke med klær. For så å bli plassert i ordinærmottakene, i Hadsels tilfelle; Bankplassen og Øya, til UDI behandler søknaden deres. Kommunen har ansvaret for opplæring av ungdommene, mens mottakene i Hadsel har omsorgsansvaret.

Fordi klær slites, og fordi det er kaldt i Norge, ønsket Lions Norge å gi helt nye klær til våre nye landsmenn.

Nye klær

Leder ved mottaket for enslige mindreårige på Melbu, Thomas Kvæl, var storfornøyd med ukas leveranse.

– Dette er et utrolig kjærkommet tiltak til våre beboere. De har ikke mye med seg hjemmefra, eller god råd, så dette kommer godt med, sier Kvæl.

Klærne blir delt ut fortløpene, så det er konstant behov for ekstra.

– Vil dere anbefale folk å gi bort klær til mottakene om ønskelig?

– Vi anbefaler folk å ringe mottakene og spør hva vi har behov for. Vi har ikke behov for vinterjakker etter dette, sier Kvæl.

Kjell Hanssen fra Lions Hadsel tror at mange vil sette stor pris på nye klær.

– Det å få noe nytt, blir litt annerledes, sier han.

– De er tenåringer, og akkurat som våre egne tenåringer trenger de veiledning. De ville kanskje ikke prioritert klær, så dette er noe vi virkelig trenger, sier Kvæl.

Å hjelpe andre

Hadsel Lions består av 27 frivillige hadselværinger. Gjennom et år arrangerer de flere aksjoner for å støtte ulike formål i kommunen. Alt fra besøke Riarhaugen bofellesskap for god mat og loddsalg til tulipanaksjonen 28. april, der pengene går til «nei til narkotika». Overskudd Lions samler inn går tilbake til kommunen og formålet.

– Frivililgheten blir mer og mer viktig i samfunnet. Frivillighet fra alle, fra eldre til barn og unge, sier Kjell Hanssen. Tidligere har medlemmer også sendt poser med brukte klær til Syria.

– Lions ånd er å hjelpe andre. Så det er på sin plass at vi kan bruke systemet til å få fart på dette, slik at de enslige mindreårige asylsøkerne får nye klær, sier Hanssen.

KVALITET: Bankplassen og Øya mottak er storfornøyd med leveransen før påske. Kjell Hanssen påpeker at klærne er av kvalitet, og roser Lions Hadsel for bidraget til enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Pia-Elise Solvik Dahl