Sp’s Liv Signe Navarsete har tidligere sagt det samme - nemlig at de tar med seg synet på at beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon er et feilgrep inn i neste års valgkamp og eventuelle forhandlinger om regjeringssamarbeid. Krf har også vært tydelige på at dette er en viktig sak.

Dermed vil Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet møte sitt omstridte vedtak i døra - i valgkampen og foran samtaler med potensielle partnere i et regjeringssamarbeid etter valget.

- Galt å legge ned

Venstres Ola Elvestuen besøker Andøya idag. Han sier i en dagsaktuell artikkel at det er galt å legge ned Andøya flystasjon.

Elvestuen sier dette i en artikkel hos AldriMer.no - som har satt søkelyset på Forsvarets vanskelige økonomiske situasjon, og det faktum at både toppoffiserer, offiserenes fagorganisasjoner og analytikere mener forsvarssektoren tilføres langt mindre penger enn det regjeringen hevder.

- Bevisst illusjonsmakeri

Norges tidligere toppoffiser i NATO, Robert Mood har karakterisert FDs regnestykke som et bevisst illusjonsmakeri. Han mener det er riktigere å si at Forsvaret de neste årene får tilført 120 milliarder - og ikke

205 milliarder, slik Høyre og Forsvarsdepartementet hevder.

For vanskelig satt opp

Venstres Ola Elvestuen mener det er dypt problematisk at Forsvaret i så stor grad skal finansieres ved hjelp av ulike kreative kuttetiltak, og mener innsparingsprogrammet i realiteten vil medføre merutgifter for Forsvaret.

– Langtidsplanen burde vært satt opp med enkle poster som viser inntekter og utgifter, sier han - og tilføyer at effektiviseringstiltakene er etter hans oppfatning er bare tull, sier han.

– Slik vi ser det ender dette uansett med at en god del av de 165 milliardene blir spist opp, legger til.

Stor usikkerhet

– For deler av reformene er det slik at pengene kuttes fra budsjettene først, før man ser om man har lyktes med noen effektivisering. Dette er rammekutt og kutt i aktivitet, ingenting annet, sier Elvestuen.

Han understreker videre overor AldriMer.no at usikkerheten er stor for øyeblikket.

– Å legge ned Andøya er også galt i denne sammenhengen. Dette kommer til å bli en viktig valgkampsak i 2017. Det er da beslutningene kommer til å bli tatt. Det er virkelig et retningsvalg. Vi kommer til å kjempe videre for å styrke landmakten og vil ikke nødvendigvis følge føringene i langtidsplanen, sier Ola Elvestuen til AldriMer.no.