Det er halvannet år siden en gjeng ildsjeler i Øksnes presenterte sine planer om et kulturhus i kommunen, inspirert av den dugnadsbygde kultursalen i Bø.

Tilbakemeldingene fra politikerne i Øksnes var entydig positive, og siden den gang har arbeidsgruppa i det såkalte Folkets Hus jobbet med finansiering, stolsalg, vært i møter med politikere på fylkesnivå og fått utarbeidet en konseptskisse.

Nå mener styreleder i Folkets Hus, Eirik Sørdahl, at fremdriften har stoppet opp på grunn av manglende tomteavklaring fra kommunens side.

- Stusselig

Det er fra Folkets Hus' side ønskelig å benytte tomta mellom idrettsbanen og Øksneshallen til kulturhus. Om de får det, har de fortsatt ikke fått svar på fra politikerne i Øksnes.

Da Sørdahl hadde en orientering om prosjeket for formannskapet i Øksnes tirsdag, var han krass i sin kritikk av Øksnes kommune.

- Det er mildt sagt stusselig at dette stopper opp lokalt i et spørsmål om vi har tomt eller ikke, sa Sørdahl.

- Om dere ønsker at vi skal jobbe videre, må dere vise en glød og interesse for dette. Å avklare tomtespørsmålet er slik jeg ser det en enkel sak. Dere har hatt 1,5 år på å gjøre det. Om vi skal bruke så lang ting på så enkle avgjørelser som tomta, kommer vi ikke noen vei, sa Sørdahl.

- Spade for en spade

Sørdahl mente kommunens representant i arbeidsgruppa, kultursjef Brynjar Pettersen, har vist lite entusiasme for prosjektet.

- Vi er ikke er tjent med å ha en offentlig representant i arbeidsgruppa som har vist så lite engasjement, mente Sørdahl.

SVs Ellen B. Pedersen påpekte at de som politikere ikke har gitt kultursjefen mandat til å vise engasjement for prosjeket.

- Om det er tomtespørsmålet som er avgjørede nå, er det det vi må ta stilling til, sa Pedersen.

Høyres Johnny Rinde Johansen mente politikerne hadde godt av å høre kritikken fra Sørdahl.

- Jeg håper vi nå ble litt småsvette av presentasjonen til Sørdahl. Jeg har alltid vært tilhenger av å kalle en spade for en spade. Dette er et fantastisk dugnadsprosjekt, og jeg håper vi nå kan starte på nytt, sa Johansen.

- Har ventet på svar

Tomtesaken ble etter Sørdahls orientering tatt opp til behandling under saken om budsjettregulering.

Rådmann Just Hjalmar Johansen sa da at det ikke bare er Folkets Hus som har ventet på svar.

- I januar etterspurte vi om Folkets Hus skulle være et privat selskap, eller om kommunen skulle være en del av det. Svaret, at dette skal være et privat bygg, fikk vi sist torsdag. Det betyr at vi må omregulere området. Hadde det vært et offentlig bygg, hadde prosessen vært mye enklere, sa Johansen.

Politikerne i formannskapet vedtok i tirsdagens møte at arealet ved Øksneshallen nå skal omreguleres, og at administrasjonen anmodes om å starte opp nødvendig planarbeid snarest. Saken skal opp for kommunestyret 21. oktober som en del av budsjettreguleringa.

- Må gjøres i riktig rekkefølge

Kultursjef Brynjar Pettersen vil ikke kommentere kritikken fra Sørdahl.

- Jeg representerer de kommunale interessene i dette, og det er en del ting som må avklares politisk før vi går videre med prosjeket. Ting må gjøres i riktig rekkefølge. Jeg har ingen vedtaksrett, sier Pettersen i en kommentar til VOL og påpeker at han som kultursjef er veldig positiv til et kulturhus.