Området i Kulturfabrikken, som disponeres av det som tidligere het Kafé Pause, skal i framtiden brukes av det nye konseptet Kulturkafeen. Kafeen skal drives som ei avdeling i Kulturfabrikken KF, på linje med biblioteket og kulturskolen. Dermed overtar Kulturfabrikken også leiekostnader på rundt 400.000 kroner for kaféområdet. Tallet er foreløpig, ettersom Kulturfabrikken og kommunen ikke har gjort de endelige beregningene for 2015.

– De totale leiekostnadene til Kulturfabrikken KF baserer seg på hvilke arealer vi disponerer. Når vi i kommende budsjettår vil disponere også kaféområdet, må vi forsøke å dekke inn mest mulig gjennom drifta av kafeen, sier kulturfabrikkdirektør Tone Toften.

Mer enn penger

Det økonomiske målet med kulturkafeen er at den skal gå i balanse. I disse dager legges kulturfabrikkbudsjettet for kommende år. Ifølge Toften strekker kafeens misjon seg langt ut over å tjene penger. Toften var ikke med på prosessen da det tidligere i år ble gjort forsøk på å hente inn private til å drifte kafé og restaurant, men hun har en teori om hvorfor styret gikk inn for å drive videre i offentlig regi.

– Det dreier seg ikke bare om kafédrift. Seniorer skal ha sine egne opplegg, de skal ha én type mat, vi har unger som kommer hver dag, som skal møte noe som er sunt og friskt og godt, vi har lukkede selskaper, artistmiddager, det er kantine for oss som jobber her, ramser Toften opp.

Hun mener alle hensynene gjør det vanskelig for private å drive kafeen.

– Vi har talt opp ni forskjellige brukergrupper som er innom Kulturfabrikken. Det er et voldsomt markedssegment å bevege seg i. Tilbudet skal speile husets mangfold. Kafeen kan ikke legge til grunn en entydig bedriftsøkonomisk tanke eller en bare ta kulturelle hensyn, forklarer Toften.

«Grei» mat

Kafé Pause skal ifølge Toften ikke være en gourmetrestaurant.

– Det skal være grei mat, men den skal lage mat til spesielle anledninger, sier Toften.

Hun presiserer at kafeen ikke skal konkurrere med eksisterende restauranter og kafeer på Sortland. Den skal heller ikke ta sikte på å tjene mest mulig penger, samtidig som den skal serve ei bred gruppe av besøkende med tilsvarende ulike preferanser.

– Er det mulig å drive lønnsomt med et slikt konsept?

– Kulturfabrikken driver ikke kafeen for å tjene penger på den. Formålet er å ha et kulturtilbud, sier Toften, og understreker:

– De brukergruppene befinner seg allerede på Kulturfabrikken.

– Hva er konsekvensen dersom dere taper penger på kafédrifta?

– Da må vi se på åpningstidene. 2015 blir første driftsår, så vi må følge kostnadsbildet tett og gjøre fortløpende evalueringer.

Stenger sju

Per i dag stenger kafeen klokka 19.00, utenom arrangement.

– Er det aktuelt å ta fra kulturtilbud for å dekke inn eventuelle underskudd i kafédrift?

– En slik hypotetisk problemstilling er langt fram i tid. Det vil også være en styresak, men jeg tror nok vi vil se på andre tiltak først, sier Toften.