– Jo lengre folk må bo på mottak, jo mer taper vi på integrering og kvalifisering, sier regiondirektør for IMDi Nord, Dulo Dizdarevic.

– Hjelper seg selv

Dizdarevic peker på at uten innvandring vil de fleste kommunene i Nordland oppleve en markant nedgang i befolkningstallet, noe som igjen går ut over kommuneøkonomien.

– Det snakkes om en dugnad for å bosette innvandrere. Det må vi slutte med. Dette er ingen dugnad, men en oppgave som kommuner skal løse på lik linje med andre oppgaver som er lovpålagte. Dette er ikke lovpålagt, men det er likevel noe kommunene må gjøre. Det er ingen andre enn kommunene som kan bosette innvandrere, sier Dizdarevic.

– Ved å tilrettelegge for flere innbyggere, hjelper kommunen først og fremst seg selv, sier han.

Må tenke langsiktig

I Vesterålen er det et gap på 35 mellom antallet som bosettes, og det IMDi anmoder. Dizdarevic mener vesterålskommunene er flinke til å bosette, men dårlig til å planlegge å ta i mot innvandrere.

– Øksnes kunne nok vært flinkere til å bosette flyktninger, men generelt er Vesterålen god på bosetting. Det dere ikke er like flinke til er å kvalifisere dem, til å planlegge og tenke langsiktig. Jo flere som kommer seg ut i utdanning og jobb, jo større sjanse har man for å lykkes, mener han.

Inn i kommunale planer

Han mener bosetting av innvandrere må inn i planverket til norske kommuner.

– Kommunene planlegger for skole, samferdsel og helse. Det er sjeldent vi ser at kommunene planlegger for økt innvandring når de lager kommuneplaner, og dimensjonerer tjenesteapparatet i tråd med oppgavene som skal løses. Om kommunen skriver noe i planverket om hva de vil med å bosette innvandrere, er sjansen for å lykkes større enn om de tenker at dette handler om å strekke ut en hjelpende hånd til flyktninger eller staten. Ved å bosette flere hjelper kommunene først og fremst seg selv, sier han.

– Kommunene sliter med økonomien, og de store taperne er kommunene hvor innbyggertallet går ned. Flere innbyggere gir livskraftige kommuner. Det er slik det må tenkes, sier Dizdarevic.