I 2014 vedtok fylkestinget at man skulle stoppe den videre støtten til LVO, med utfasing av midler.

Det betyr at orkestergruppen for barn og ungdom i Vesterålen foreløpig står uten fylkeskommunale midler neste år. De ønsker de to ordførerne å gjøre noe med. I forbindelse med fylkessamlingen kan alle komme med høringsutstpill når det gjelder ulike saker som fylkestinget skal behandle.

Omstillingsprosess

Ifølge Siv Aasvik kommer de to til å prate særlig varmt om den store omstillingsprosessen LVO har vært gjennom i løpet av det siste året.

–  Vi har snakket varmt om LVO tidligere og klarte å få omstillingsmidler i to år. Denne gangen har vi beskrevet omstillingsprosessen som de har gjort i løpet av det siste året. For etter vedtaket i fylkestinget har de satt i gang flere tiltak. De har økt medlemsavgiften, de har redusert antall øvinger og har også sjekket hva som finnes av statlige støtteordninger, selv om de ikke faller innenfor den kategorien. Nå har ni kommuner stilt opp med ny treårig støtte og det står derfor og faller det på fylkeskommunen, sier regionrådsleder Aasvik.

Om fylkestinget etter hvert vil bevilge penger til orkesterforeningen, blir først vedtatt på fylkestingsmøte i desember i år. Bjørkmo understreker at det er svært viktig å posisjonere seg allerede nå i håp om å overbevise.

–  Det er viktig at vi uttaler oss allerede nå. Selv om saken blir behandlet først i desember, kan det komme signaler før, sier Bjørkmo.

Trekker frem Tellefsen

De to håper også at fylkestingspolitikerne som skal avgjøre den økonomiske skjebnen til orkesteret, forstår betydningen av at de får tilført midler.

–  Vi vil understreke  hvor mye LVO betyr for alle de unge og dyktige musikerne i Vesterålen som også spiller i lag med profesjonelle. Det er også en fantastisk ånd på tvers av kommunene i forbindelse med orkesteret. Og så er det et tiltak som skiller seg ut i landssammenheng, noe vi kommer til å snakke varmt om. Arve Tellefesen nettopp sin uforbeholdne støtte til at kvaliteten i orkesteret lever, understreker Aasvik.

Men hvor realistisk er de at de to engasjerte arbeiderpartikvinnene klarer å overbevise fylkestinget?

Det er vanskelig å si hvordan det går. Men når vi etter hvert går inn i forhandlinger er det viktig at vi fronter sakene som vi mener viktige, slår Tove Mette Bjørkmo fast.

Håper fylket blir med

Styreleder for Vesterålen orkesterforeing, Erik Bugge, presiserte til VOL for en uke siden at LVO ikke kan eksistere uten en offentlig grunnfinansiering når konserter og samlinger skal planlegges i regionen. I så måte er kommunene i Lofoten og Vesterålen viktige med sine tilskudd på kr,- per innbygger.

– Vi har søkt om å få videreført avtalen med kommunene fra Moskenes i sør til Andøy i nord. Tre kroner per innbygger tilsvarer 160.000 kroner i året. Vi håper også at Nordland fylkeskommune kan bli med på dette spleiselaget, der også næringsliv og medlemmene bidrar sterkt, sa han den gangen.

Klager ikke

I mellomtiden, mens han, orkestereret og politikere venter på den endelige avgjørelsen for fylkestinget,  understreker Bugge at orkesteret ikke bruker tid på å verken bekymre eller uroe seg over en eventuell negativ avgjørelse.

–  Å erklære at vi legger ned orkesteret dersom vi ikke får det vi ber om, er ikke rett ting å si. Vi retter søkelyset mot å gjøre det bra musikalsk og satser på at vi heller får oppmerksomhet på den måten, sier han.