Torsdag kveld hevdet statsminister Erna Solberg (H) at Olje- og energidepartementet (OED) «glemte» samarbeidsavtalen fra høsten 2013 mellom regjeringen og de to støttepartiene.

Avtalen slår krystallklart fast at det i stortingsperioden fra 2013 til 2017 ikke skal åpnes for oljeaktivitet eller konsekvensutredning av havområdene blant annet utenfor Lofoten og Vesterålen eller Mørekysten.

– Det at vi ikke eksplisitt unntok disse områdene, det har vært fordi man har tenkt litt annerledes. Også har man glemt samarbeidsavtalen, som vi har forpliktet oss til, sier Solberg til VG.

Bakgrunnen for uttalelsen var at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og hans departement 30. august inviterte oljeselskapene til å anbefale til departementet hvilke områder som bør åpnes for oljeleting på norsk sokkel i den 24. konsesjonsrunden.

For første gang ble det ikke lagt inn begrensninger på enkelte av områdene utenfor Lofoten og Møre-kysten. Disse områdene har Høyre, Frp, Venstre og KrF avtalt at det ikke skal drives oljeaktivitet på.

Rasende

Det fikk sinnet til å koke over i miljøbevegelsen og hos Venstre-leder Trine Skei Grande. Da dette ble oppdaget gjennom bransjenettstedet Upstream onsdag tok hun umiddelbart opp saken med statsminister Erna Solberg, som sporenstreks ga Tord Lien beskjed om å rydde opp.

Og torsdag bråsnudde regjeringen.

Fredag sendte Statsministerens kontor ut en pressemelding for å presisere at det ikke var statsministeren og regjeringen som sådan som hadde «glemt» samarbeidsavtalen. Det var «bare» oljeministeren.

«Allerede den dagen vi la frem 24. konsesjonsrunde var jeg klar på at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke er en del av denne konsesjonsrunden, nettopp i respekt for samarbeidsavtalen. Dette ble ikke hensyntatt da Olje- og energidepartementet sendte ut invitasjonen til oljeselskapene», skriver statsministeren i pressemeldingen.

Visste hva han gjorde

I ettertid har flere kilder hevdet overfor VG at embetsverket i Olje- og energidepartementet «forsøkte seg på en snarvei».

Men i et intervju med VG fredag tar Lien personlig på seg ansvaret for tabben.

– I ettertid, med all uroen og støyen som har vært i oljebransjen, miljøbevegelsen og hos våre samarbeidspartier, så ser jeg at jeg kunne ha håndtert denne saken bedre, sier Lien.

Men oljeministeren sier også at han mener han aldri brøt samarbeidsavtalen ved å invitere oljeselskapene til å anbefale oljeaktivitet i områdene utenfor Lofoten og Møre-kysten.

Lien sier at han hele tiden var fullstendig klar over at disse områdene var med på kartene som ble sendt ut til oljeselskapene.

– Var du klar over at dere hadde bedt om nominasjoner på områder som er omfattet av samarbeidsavtalen?

– Jeg var kjent med hvordan disse kartene så ut. Men nominasjonsprosessen er verktøy for å hente inn kunnskap og fakta om geologien på norsk sokkel, og det har aldri vært min hensikt å utlyse disse arealene til ny petroleumsvirksomhet.

Ikke oljeaktivitet

– Mener du at kunnskapsinnhentingen og prosessen knyttet til det ikke er en del av samarbeidsavtalen?

– Nei, som jeg har sagt hele tiden, så mener jeg at jeg kunne ha håndtert dette bedre.

– Hvordan da?

– For eksempel kunne vi publisert de kartene vi nå har lagt ut fra dag én.

– Mener du at det var noe problem overfor samarbeidsavtalen å ha med disse områdene på kartene dere sendte ut?

– Nei, og i samarbeidsavtalen står det at vi ikke skal åpne for petroleumsvirksomhet i disse områdene.

– Mener du at det ikke er i strid med samarbeidsavtalen å innhente kunnskap og la selskaper nominere disse blokkene i Lofoten og på Mørekysten?

– I avtalen står det «ikke åpne for petroleumsaktivitet eller konsekvensutredning» i disse områdene. Dette vi nå har gjort handler om å hente inn kunnskap basert på geologiske data man allerede har.

Kunne unngått støy og uro

– I ditt hode er ikke det petroleumsvirksomhet?

– Altså, dette handler om å prosessere data.

– Og det er ikke petroleumsvirksomhet?

– Dette handler om at selskapene nominerer arealer. Når vi på et senere tidspunkt tar stilling til hvilke områder som skal lyses ut, så har det aldri vært aktuelt å lyse ut områder omfattet av forvaltningsplanen eller samarbeidsavtalen.

– Men når det gjelder prosessen med kartene, kunnskapsinnhentingen, som er den prosessen du har gjort så langt, så mener du at den ikke har vært i strid med samarbeidsavtalen?

– Jeg har forholdt meg til samarbeidsavtalen i alle de fire rundene vi har hatt med arealtildeling på norsk sokkel. Det har jeg også gjort i denne runden.

Erna: – Det er feil

Men statsminister Erna Solberg mener derimot at å be oljeselskapene nominere områder som er omfattet av samarbeidsavtalen ikke skulle ha skjedd.

– Det har vi avklart, at det er feil. Regjeringens standpunkt er at dette skulle ligge. Så det har vi avklart, sier Solberg til VG, og legger til:

– Da jeg var på oljemessen ble jeg spurt om Lofoten og Vesterålen, og da sa jeg høyt og tydelig at det er ikke en del av 24. konsesjonsrunde. At OED da sendte ut kartene uten at disse områdene ble tatt ut, det var en feilvurdering fra dem ut fra hva som er regjeringens politikk. Så det er ryddet opp. Ingen har sagt at vi ikke skulle følge samarbeidsavtalen, men Tord har hatt en vurdering av at ivaretagelsen av samarbeidavtalen kunne skje når regjeringen utlyste (etter at man har behandlet nominasjonene i denne runden, red.anm.). Men jeg sa da vi offentliggjorde 24. runde, da jeg ble spurt, at Lofoten og Vesterålen ikke var med, sier Solberg.

Statsministeren sier hun ble overrasket da hun fikk høre om hva som faktisk var på kartene fra sin egen oljeminister.

– Derfor var vi veldig forbauset da vi så disse kartene og reaksjonen som kom. Jeg vil bare presisere at jeg har ikke glemt samarbeidsavtalen. Og det har heller ikke regjeringen.

– Har du nå sørget for at Tord Lien heller ikke glemmer samarbeidsavtalen?

– Han hadde en annen tolkning av hvordan man kunne gjøre dette.

– Og nå har du ryddet opp?

– Ja, og jeg opplevde at det løste vi med en gang kritikken kom. Også fordi vi heller ikke hadde noe annet syn enn det som fremgår av samarbeidsavtalen, sier Solberg.