Arne Håkonseth og Håvard Høie var blant prestene som holdt gudstjeneste på julaften.

I år var det 23. gang Håkonseth er i Kvæfjord, der 300 mennesker var samlet i kirka.

– Jeg tror de fleste har et forhold til at jula handler om en religiøs tradisjon. Man ønsker å bringe frem noe av det gode kirka står for. Å møte ti prosent av Kvæfjord sine innbyggere i kirka gir en følelese av å være sammen med bygda, sier Håkonseth.

Les også: Ringte julen inn i Hadsel kirke

Ny prest

I høst startet Håvard Høie i jobben som prostiprest i Skånland, Tovik og Grovfjord. På julaften holder han sin første julegudstjeneste i Tovik.

– Kristen jul handler om at Jesus ble født og Gud ble menneske. Budskapet kan forsvinne litt i pakkene, klementiner og alt som kommer med høytiden. På samme tid er det uttrykk for feiring av budskapet, sier Høie.

Hans forventninger til julegudstjenesten i Tovik er å samle bygda.

– Vi feirer at Gud ble menneske. Jeg har også fokus på at det skal være en barnevennlig gudstjeneste, der folk kan kjenne at kirka er en god plass å være. Det er et privilegium å få være med på at en hel bygd samles, sier prostipresten.

Les også: Travel jul i kirka

Takknemlighet

Håkonseth mener det er mange som bruker kirka i den store høytiden. Folk sine tradisjoner slår inn i forhold til oppslutningen i kirka i jula, ifølge presten i Kvæfjord.

– Det er ganske stor kirkesøkning i jula, særlig på julaften. Før i tida var det juledagene som var kirketradisjon. Nå har det forskjøvet seg. Selve julaften er blitt den store festdagen, sier han.

– I vanskelige tider har kirka hatt større søkning. Man kan jo lure på om man har fått det for godt til å bry seg om gudstroen.

Håkonseth mener tro og takknemlighet har mye med hverandre å gjøre.

– Vi takker gjerne oss selv når vi har det godt, men i vanskelige tider er det lettere å komme til Gud å be om hjelp og støtte. Det at vi lever i ei så god tid er med på å gjøre søkningen til kirka mindre, sier Håkonseth.

Les også: Stemningsfull kirkekonsert

– En rikdom

Han mener at det kristne budskapet kan drukne i alt det andre som skjer i jula.

– Det er en utfordring til den enkelte. Jeg er ikke så sikker på at folk ønsker at det kristne budskapet drukner i de ytre tingene, sier Håkonseth.

– Jeg registrerer at markedssiden av jula bare er blitt større, men jeg tror nok ikke at det er julestresset folk gleder seg til. Jeg tror mange kunne tenke seg mer ro i jula.

– Hvorfor burde flere ta i bruk kirka?

– Jeg mener den kristne fortellinga er en undervurdert ressurs i livet. Fortellinga om Jesus fødsel kan brukes til å gi oppreisning til mennesker i nød. Det kan brukes til å fortelle at Gud er med gjennom de vanskelige tingene. Jula gir oss mye vi er takknemlig for. Den kristne fortellinga er en ressurs mange burde få del i. Kirka er viktig å bruke i jula, men også i resten av livet, tenker jeg.

– For meg er det alltid viktig å bruke kirka. Hver søndag er en rikdom. Livet sammen med Gud er noe som kan være en rikdom i alle livets sider, både i store gleder og i dyp sorg, sier Høie.