Nordland Høyre fremmet et eget forslag der man kort fortalt støttet regjeringens forslag – som for Andøyas del ville innebære nedleggelse av Andøya flystasjon.

Benta Anita Solås (H) og Nordland Høyre pådro seg flengende kritikk og en rekke replikker rundt sitt passive forslag i saken.

Bjørnar Skjæran (Ap) også hardt ut mot forslaget om å legge ned Andøya flystasjon.

– Det vil svekke den norske forsvarsevnen, og vil undergrave Andøya Test Centers viktige virksomhet, som gir NATO-tilstedeværelse, og det vil medføre uakseptable samfunnsmessige konsekvenser. Jeg skjønner ikke hva som skjer i Nordland Høyre, som avstår fra å komme med innspill som ivaretar nordlandssamfunn direkte inn i de intense forhandlingene som akkurat nå pågår i Stortinget?

Robust struktur?

Partifellen og andværingen Kjell-Are Johansen (Ap) fulgte opp.

– Mener Høyres representant Solås virkelig at det er robust å ha kun en base i Nord-Norge ved et angrep? Synes representanten Solås dette er robust forsvarspolitikk?

– Jeg setter min lit til at de som har jobbet fram langtidsplanen vet hva de gjør, og så gjenstår det å se hva Stortinget beslutter, sa Bente Anita Solås (H).

Allan Ellingsen (Frp) støttet ikke sin egen rejgering.

– Jeg håper langtidsplanen blir forandret i forhold til regjeringas forslag. Andøya flystasjon er brakt på banen, og er truet av avvikling i løpet av få år. Det er Nordland Frp sterkt imot. Det er faglig gode begrunnelser for å opprettholde basen. Flyttinga fra Bodø til Ørlandet ser ut til å bli nesten 10 milliarder dyrere enn forventet.

– Når man argumenterer for å legge ned en base basert på økonomi, er det viktig å ta med seg de samfunnsmessige konsekvensene.

– Vi kommer til å jobbe med nebb og klør for å beholde Andøya og kampkraft i nord, sa Ellingsen.

Berømmet folket i Andøy

Marius Meisfjord Jøsevold (SV) signaliserte det samme.

– Først vil jeg berømme folket i Andøy og Vesterålen. Det har vært og er et fantastisk engasjement rundt Andøya flystasjon. Ofte når folk kommer fra distriktene for å kjempe for sine saker, så blir det avfeid med at dette bare er distriktspolitikk.

– For det blir feil. Hvem kan overvåkingsfly bedre enn personellet på Andøya? Hvem kan mer om det enn representantene fra Norges Offisersforbund – som har vært knalltydelige på at delt løsning er det beste for samfunnet.

– Jeg opplever at Solås snakker mot bedre vitende. For øvrig er jeg veldig glad fylkesrådet har lagt fram ei så tydelig innstilling. Nordområdene er veldig viktige for den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Høyre har abdisert som forsvarsparti. Man har satt seg selv helt på sidelinja. Man serverer oppgulp av regjeringens forslag. Det er ikke god nordlandspolitikk, sa Jøsevold.

Kjell-Are Johansen (Ap) la også til at Andøya flystasjons kapasitet er viktig i en krise.

– Da vil vi ha behov for kapasitet til mottak av alliert flystøtte, sa Johansen.

Gikk imot eget parti

Beate Bø Nilsen (H) har tidligere signalisert med stor tydelighet at hun er misfornøyd med sitt partis passive linje i denne saken.

– Jeg ble fristilt foran behandlinga av denne saken, og stemte for innstillinga fra fylkesrådet, sier Bø Nilsen til Andøyposten – som dermed gikk stemte mot Høyres forslag, for å støtte uttalelsen om at delt løsning er det beste.

Ordfører Jonni Solsvik sier til Andøyposten at han er både overrasket og forundret.

– Jeg er skuffet over at Nordland Høyre – med den kunnskapen de har om denne saken – neglisjerer alvoret og konsekvensene dette forslaget har for både Andøysamfunnet og forsvarsevnen.

– Man kjenner også konsekvensene nedlegging av Andøya flystasjon vil få for Andøya Test Center og deres virksomhet, som bidrar til stort NATO-nærvær i nord. Dette sier Nordland Høyre at man ikke er enig i, mot bedre vitende.

– Når man i tillegg er kjent med usikkerheten rundt regnestykker og tall i beslutningsgrunnlaget, så blir dette enda mer uforståelig. Det blir en misforstått støtte til regjeringens politikk, og man melder seg på mange måter ut av nordlandssamarbeidet. Det er uforståelig for meg, sier Solsvik.