Det er lørdag kveld. I Samfunnssalen på Sortland er det stille. Men slett ikke folketomt. Salen er fylt med bord og sjakkbrett. Nærmere 70 sjakkspillere fra hele landet har sittet konsentrert på hver sin pinnestol store deler av dagen.

De fleste har tatt kvelden etter en lang dag over sjakkbrettet. Igjen sitter de argeste spillerne, blant annet stormester Thomas Ernst fra Sverige i et toppoppgjør mot Joachim Solberg fra Sarpsborg.

Jubileum og deltakerrekord

Arrangør og leder i Sortland sjakklubb tripper ivrig rundt og kikker på de forskjellige partiene om pågår.

– Dette er årets store høydepunkt for oss. Det er kjempeartig, hvisker Håkon Tonulltre Natvig.

Sjakkturneringa Blåbyen Grand Prix arrangeres for femte gang i helga, og feirer med deltakerrekord. Det er Natvig svært fornøyd med.

– Noen driver med politikk for å gjøre Sortland til et hyggeligere sted. Jeg driver med quiz og sjakk for at det skal skje litt mer i byen. Hvis ingen gjør noe, blir det en død plass, sier han.

Sortland-spiller i tet

De har kommet fra sjakklubber i Tromsø, Sverige, Narvik, Trondheim og Sarpsborg. Det spilles i to klasser, A og B, hvor bare de over en 1750 i rating får spille i A-klassen. Der har Sortland seks spillere med. I potten ligger heder og ære, penger og en ikke minst – gullkrone.

– Du vet aldri hva som skjer i sjakk. Det dummeste du gjør er å feire seieren på forskudd, sier Sortland sjakklubbs Vladimir Shabalin. Han har nettopp gått seirende ut av dagens siste parti mot Narvik-spiller Magnor Pettersen, og ligger an til å vinne B-gruppa. Shabalin har vunnet alle sine kamper, og står med full pott etter fem runder.

– Men det er klart – alle håper å vinne, legger han til.

Klubben vokser

Arrangør Sortland sjakklubb er den eneste av sitt slag i Vesterålen. De teller nå rundt 35 medlemmer. Nærmeste klubb ligger i Lofoten.

– Vi har fått seks nye medlemmer bare de siste ukene, forteller Natvig til VOL.

– Merker dere noen Magnus Carlsen-effekt?

– Ja. Det har aldri vært mer blest om sjakk enn det er nå. Vi merker godt at folk også følger med på Magnus og sjakk-OL underveis i turneringa, og sjekker mobiler i pausene, sier Natvig.

Men ikke under spill. Mobilbruk er nemlig ikke tillatt i salen, der er reglene svært strenge. Lager en av deltakernes mobil lyd under et parti, taper vedkommende partiet. Dette for å unngå juks.

– Sjakk er terapi

Mens det fredag ble spilt tre runder med hurtigsjakk, går det lørdag og søndag i fire langsjakkpartier på opp mot fire timer.

– Blir dere aldri lei?

– Aldri! Utenforstående blir kanskje det, men her inne sitter det 70 stykker som elsker sjakk, og vi blir aldri lei, sier Natvig.

– Hva er det med sjakk, egentlig?

– Det er terapi. Du glemmer av tid og sted. Tida går sånn, sier Natvig og knipser.

– Du er så konsentrert de timene du spiller, at du ikke merker at tida går. Også er det utrolig spennende. Du blir aldri utlært i sjakk, konstaterer Natvig.