Nordlandssykehuset er i en alvorlig økonomisk krise, noe som innebærer at de må gjennomføre flere drastiske sparetiltak - også i Vesterålen.

Som VOL tidligere har skrevet ble det mandag denne uken bestemt at det i ambulansetjenesten skal spares penger ved at det ikke settes inn vikarer om personalet skulle bli syke. Dersom overtidsinnleie er eneste mulighet, skal ambulansen tas ut av beredskap for den aktuelle perioden.

Etter det VOL erfarer vil den nye ordningen bli iverksatt fra fredag denne uka.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik liker situasjonen svært dårlig.

– Vi kan ikke ha det slik at vi er avhengig av at ambulansesjåførene overhode ikke er syke for at vi skal ha en god nok beredskap i Vesterålen. Etter mitt syn er dette helt uakseptabelt. Dette er en svekkelse av akuttberedskapen i regionen, og kan i verste fall bety at menneskeliv går tapt, sier han.

Frykter dette kun er begynnelsen

Solsvik peker på at det kun er ett år siden regionrådet satte fokus på ulikhet i ambulanseberedskapen i Vesterålen, ved at alle kommunene med unntak av Sortland har en kombinasjon av stasjonsvakt og hjemmevakt.

– I kommunene med hjemmevakt er responstiden 5-10 minutter lengre, noe Helse Nord da mente var forsvarlig. Nå går de enda lengre, og sier at hvis det for eksempel er sykdom i ambulansetjenesten i Andøy, setter de ikke inn vikarer. Det er rett og slett ikke akseptabelt, sier Solsvik.

Andøy-ordføreren frykter at situasjonen vi nå ser bare er en begynnelse.

– Jeg frykter at vi i neste fase går mot en varig reduksjon av antall ambulanser i distriktet. Det er etter mitt syn ikke forsvarlig.

Som VOL skrev tidligere tirsdag vil det være noen grunnregler for hvilke biler som kan tas ut av beredskap. Det skal aldri tas ut to ambulanser i samme sone, heller ikke to biler i tilstøtende stasjoner.

Det nye sparetiltaket skal utprøves i én måned for så å evalueres.

– Om det ikke skulle skje noe i løpet av denne måneden, så er det overhode ikke noe argument som kan brukes for at dette er en ordning som går bra på lang sikt, mener Solsvik.

Lengre responstid

Plasstillitsvalgt for Delta i ambulansetjenesten i Vesterålen, Bård Jakobsen, sier den nye ordningen blir møtt med fortvilelse blant de ansatte i ambulansetjenesten. I et yrke hvor minuttene teller, frykter Jakobsen for hva som kan skje med responstida med den nye ordningen.

– Konsekvensen for regionen med denne ordninga er redusert beredskap. Det kan i verste fall føre til at vi får en mye lengre responstid, fordi ambulansen som skulle vært i nærheten er tatt ut av beredskap, sier Jakobsen.

I dag er det bemannet sju døgnbiler i Vesterålen, i tillegg til én dagbil som går fra 08-18 i hverdagene. Det er ifølge Jakobsen fem færre biler bemannet enn i 1995.

– Vi har vært gjennom kutt mange ganger. Å måtte la biler stå er imidlertid noe helt nytt, og går langt forbi det vi tidligere har opplevd, sier han.

– Politisk diskuteres det at akuttberedskapen i framtida ikke blir like god på selve sykehusene, noe som skal forsvares med å ruste opp ambulansetjenestene. Det vi ser i Nordland nå, er det stikk motsatte, sier Jakobsen.

– Hvor økonomisk lurt er det å bygge et sykehus til milliarder når man må finansiere det med nedskjæringer? spør han.