Å finne passende lokaliteter til Voksenopplæringen i Øksnes har over flere år vært en utfordring for kommunen, og elever og lærere har i årevis vært kasteballer frem og tilbake mellom ulike kommunale bygg.

De har blant annet vært plassert i andre etasje i Øksneshallen, på Myre barneskole, i den gamle administrasjonsfløya og i aulaen ved samme skole – hvor det ene allerede er revet, og det andre nå skal rives på grunn av byggenes tilstand. I dag holder Voksenopplæringen og Flyktningtjenesten til i andre etasje i Servicebygget, det på dispensasjon fra Arbeidstilsynet, fordi lokalene ikke tilfredsstiller en rekke krav til denne typen bruk.

– Vi vet at kommunen har dårlig økonomi, det har vi forståelse for. Men Voksenopplæringen har vært stemoderlig behandlet i alle år, og har blitt plassert i de dårligste og mest helsemessige uforsvarlige byggene i kommunen. Vi fortjener å få lokaler tilpasset undervisning og voksne folk, sier flyktningkonsulenter Hjertrud Johnsen og Borgny Knudsen til VOL.

Barneskole utredet

Kommunestyret har derfor bedt om at det skal ses på alternative lokaler til Voksenopplæringen og Flyktningtjenesten. I dette arbeidet er det laget en utredning, som i forrige uke ble sendt ut på høring til berørte parter. Administrasjonen har bedt om å få innspill til utredningen før de sender sin anbefaling til politikerne.

Ett alternativ som presenteres er å leie privat. Blant de kommunalt eide alternativene som er utredet er andre etasje i Øksneshallen, aulabygget og Sommarøy skole. Da første alternativ har for lite plass og aulabygget ble vedtatt revet denne uken, fremstår barneskolen, som ligger tre kilometer fra Myre sentrum, som det eneste reelle alternativet.

– Dårlig alternativ

Det liker Flyktningtjenesten og Voksenopplæringen svært dårlig.

– Å plassere oss i en barneskole er et veldig dårlig alternativ. Dette handler om verdighet og status. Hvilken annen arbeidsplass eller kommunal enhet ville godtatt å bli plassert i en barneskole? Vår jobb er å bidra til å kvalifisere våre deltakere til arbeidslivet. Det er voksne mennesker med helt andre behov og interesser enn unger i barneskolealder, sier Johnsen.

Flyktningtjenesten og Voksenopplæringen er i dag organisert som en egen enhet, og har 40 deltakere i undervisning i norsk og samfunnsfag. De fleste er en del av introduksjonsprogrammet, som skal kvalifisere bosatte flyktninger for arbeidsliv eller videre studier og deltakelse i samfunnsliv.

– En del av det vi gjør innebærer arbeidsrettede tiltak, kontakt med lokalmiljø og inkludering, og det er en stor fordel å ha nærhet til kommunale tjenester på Myre. Da er det uheldig å plassere oss så lang fra sentrum, sier Knudsen.

Reaksjoner fra foreldre

At samlokalisering mellom barneskolen og Voksenopplæringen blir vurdert, har etter det VOL erfarer også vakt sterke reaksjoner blant elever og foreldre ved Sommarøy skole. FAU ved skolen skal møtes om saken torsdag.

– Jeg har ingen problemer med å skjønne at det reageres fra deres hold. Vi er 40-50 deltakere og ansatte som vil legge beslag på store deler av deres arealer. Jeg skjønner også godt at foreldre ikke vil at barna skal dele skole og skolegård med voksne elever, sier Johnsen.

Ifølge utredningen har Sommarøy skole kapasitet til å huse 65-70 flere elever enn den gjør i dag. Skolen er fådelt, og en mulighet som presenteres er å samle elevene på fire klasserom og to grupperom. Det vil frigjøre betydelige arealer til Flyktningtjenesten og Voksenopplæringen. Noe sambruk må påregnes, av blant annet skolekjøkken, gymsal, formingssal og pauserom.

Det heter også i utredning at det er vurdert som fornuftig å seksjonere bygget slik at de små og de voksne elevene ikke får tilgang til hverandres lokaler. Om behov kan også skolegården avdeles med gjerder, for å lage adskilte uteområder, heter det i utredningen.

Leie privat

Flyktningkonsulentene frykter at en samlokalisering også vil gi dem en uheldig rolle i skolestrukturdebatten i Øksnes.

– Det har ikke vært undersøkt om det er passende lokaler på det private markedet. Om man annonserte etter dette, kan det hende at det dukker opp gode alternativer, sier de to.

Utredningen sier at dersom man går inn for å leie privat, kan det være en god mulighet for å skaffe dedikerte og godt tilpassede lokaler, men at det må antas å være alternativet med høyeste driftskostnader.

– Dette er en enhet som har blitt tatt for lite seriøs i kommunen. Nå trenger vi gode arbeidsforhold og permanente lokaler å være i, slik at vi kan slå oss til ro, sier Knudsen og Johnsen.