- Har du sovet godt i natt, spør VOL den smilende tanaværingen som møter oss på Stokmarknes Camping.

Han er klar for å ta fatt på dagen, og har kokt seg kaffe på kjøkkenet på campingen.

- Nei ikke så veldig. Det er ganske kaldt, sier han, og avslører for VOL at han kun har en tynn sommersovepose til å holde varmen i inne i teltet.

Han har ikke penger til å kjøpe en ny med det første. Tor Asle er tidligere alkoholiker, og uføretrygdet. Han ble sterkt hørselshemmet i begynnelsen av 20-årene, som følge av en virussykdom. På den tiden var det lite hjelpemidler, og tapet av hørselen gikk sterkt inn på livet til ungdommen. Han begynte å drikke tett, men i 2006 bestemte han seg for å snu om livet sitt. Han ville ut av alkoholmisbruket.

Han er en av solskinnshistoriene man hører om – en som fikk det til. En som seiret mot rusen, og som fikk skikk på livet sitt. Nå vil han gjerne bruke sin egen erfaring – og styrke – til å hjelpe andre.

Ikke første gang

Tor Asle Varsi fra Tana har vært på tur før. På grunn av hørselstapet fikk Tor Asle svært dårlig balanse. Han begynte ikke å sykle igjen før i 2008. I 2009 syklet han fra Dovre til Tana som for å bevise for seg selv at det faktisk gikk an.

Inspirert av sin reise i 2009, bestemte han seg i 2011 for å gå Norge på langs, rett og slett for å vise andre rusmisbrukere at «det går an». Mottoet for turen i 2011 var at alle kan være en ressurs for samfunnet, hvis de bare blir gitt muligheten. I 2012 mottok han Veiviserprisen i Finnmark for sitt engasjement.

Nå sykler Norge på langs for å skape blest omkring rusomsorg, og utfordringene rusavhengige har i møte med samfunnet. På ryggen står det skrevet «Æ snur ryggen mot mobbing».

Vinne frem

Han startet sin ferd i Kirkenes 19.august i år, men fikk problemer med sykkelen, og tok en «restart» på Nordkapp. Der ble han møtt av lederen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Sammen tente de lys for rusmisbrukere som har tapt kampen mot rusen.

- Jeg er glad for at hun tok seg tid til å møte meg. Det er det som er formålet med reisen min; å møte folk, og spre budskapet mitt, sier han.

Han forteller at han er lovet et møte på Stortinget etter at han snakket med en stortingsrepresentant for Høyre han møtte i Troms.

- Jeg håper vi kan få til en bedre rusomsorg her i landet. Veien ut av rusen er svært ensom. Man trenger omsorg og mennesker rundt seg, skal man klare det, sier han.

Varsi har et mål om å få startet en landsforening for rusmisbrukere.

- Det finnes mange små foreninger rundt om i landet. Men vi må få til noe større, slik at vi kan få gjennomslagskraft, sier den engasjerte finnmarkingen.

Må begynne i andre enden

Varsis slagord som han bærer på ryggen, er et rop mot urett. Om mobbing. Han forteller episoder fra eget liv, der han føler seg uriktig behandlet, blant annet gjennom sitt politiske verv i hjemkommunen Tana.

- Det er viktig at vi har fokus på at barn ikke skal mobbe hverandre, men vi må kanskje begynne i andre enden? Voksne skal være barns forbilder, og mange trenger en leksjon i hvordan man behandler andre mennesker, sier Varsi.

Han forteller åpenhjertig at vinteren var en påkjenning for ham. Han ønsket å ta sitt eget liv, men ytre påvirkninger fikk ham til å ombestemme seg. Han ville snu sine opplevelser til noe positivt, og kunne hjelpe andre som har opplevd liknende.

- Jeg er helt garantert ikke den eneste som har følt meg mobbet og stigmatisert. Å bli mobbet er – i likhet med rusavhengighet – en svært ensom opplevelse. Jeg vil være åpen og ærlig, slik at andre kan kjenne seg igjen. Kanskje hjelper det på ensomheten.

På vei mot Lofoten

Nå har han kommet til Hadsel, og tar fatt på veien mot Lofoten. Sykkelen er sliten etter mange mil, og trenger stell. Han må innom den lokale sykkelforhandleren før han reiser videre. Han ønsker seg en liggesykkel for å bedre illustrere at norsk rusomsorg «ligger nede». Men en slik sykkel koster penger, og sponsormidlene sitter ikke løst for tidligere rusmisbrukere. Gode krefter har satt i gang en innsamlingsaksjon til formålet, og Tor Asle håper det kan åpne muligheter.