På høstparten i fjor sendte rederiet Torghatten Nord de fire gassfergene som trafikkerer Vestfjorden til skipsverftet på Fiskarstrand i Møre og Romsdal til såkalt garantidokking. Alle feilene som var oppdaget i løpet av to års drift skulle fikses. Det har stort sett gått bra.

Barøy sliter

På sambandet fra Bodø til Moskenes har begge fergene, både «Landegode» og «Værøy», fungert problemfritt etter garantidokkingen, opplyser Torghatten Nord. Når det gjelder Lødingen-Bognes så har også gassferga «Lødingen» fungert veldig bra.

- Den andre ferga, Barøy, har vi dessverre ennå store problemer med, sier Bendix Klykken, driftssjef for Vestfjordfergene i Torghatten Nord.

Problemkø

Problemene har stått i kø for de fire nye milliardfergene til Torghatten Nord. Teknisk svikt og mannskapsmangel førte til at planlagte ruteavganger har vært forsinket eller innstilt mer enn tusen ganger i 2014, viser statistikk fra Statens vegvesen. Bare i juli i fjor ble 110 fergeavganger over Vestfjorden innstilt.

Strømtrøbbel

- Vi har levert en lang liste med reklamasjoner, og nå ser det ut til at mye er bra. Når det gjelder Barøy, så sliter vi med det elektriske anlegget, sier Klykken.

Mandag denne uka sviktet strømmen i byssa, for så å svikte andre steder i båten, og vi måtte dessverre innstille en rute. Det tok kort tid før reserveferga var i drift, sier Klykken. Folk fra leverandøren Rolls-Royce er kommet opp fra Ålesund for å undersøke hva som er galt med det elektriske anlegget.

- Når reparatørene finner hovedårsaken til feilen med det elektriske anlegget, så forventer vi at også Barøy er i orden, sier driftssjef for Vestfjordfergene, Bendix Klykken i Torghatten Nord.

Riksveifergene:

  • Statens vegvesen har ansvaret for drift og forvaltning av riksvegfergene.

  • Private operatører driver sambandene i henhold til kontrakt med Statens vegvesen.

  • Rv. 827 Drag–Kjøpsvik, betjenes av Torghatten Nord (dieselferge)

  • E6 Bognes–Skarberget, betjenes av Torghatten Nord (dieselferge)

  • Rv. 80 Bodø–Værøy–Røst–Moskenes, betjenes av Torghatten Nord (To gassferger)

  • Rv. 85 Bognes–Lødingen, betjenes av Torghatten Nord (To gassferger). På sambandet Lødingen-Bognes går gassfergene Lødingen og Barøy