– Planen min i fjor høst var å studere i Stavanger. Jeg hadde fått skoleplass og trengte bare en plass å bo, forteller Synne.

Men som ung går det ikke alltid slik som man planlegger. Synne ombestemte seg. Hun satte igjen kofferten og kjøpte en ryggsekk. Drømmen om å se verden skulle bli virkelighet før studiealvoret begynte.

– Jeg tok med meg det viktigste og dro til Spania med mamma og søster.

Hun fortsatte turen alene videre gjennom Spania.  Reisen har tatt Synne til verdensdelene Europa, Oseania og Asia. Opplevelsen har vært mange.

Å reise alene

Synne er ikke alene om å se verden før alvoret med studier setter inn. Men det er ikke mange jenter som velger å reise alene slik Synne har gjort.

–  Jeg liker å reise alene. Da kan jeg gjøre hva jeg vil når jeg vil. Jeg var tvungen til å møte nye folk hvor enn jeg var. Med å reise alene har du fremdeles muligheten til å være alene om du ønsker.

– Er det ikke farlig å reise alene, og kanskje spesielt som ung jente?

– Det var stunder hvor jeg ikke følte meg helt trygg siden jeg er ung og jente. Jeg hadde nesten alltid noen å være sammen med eller kontakte. Det gikk fint med meg, forteller hun.

Ikke så dyrt å reise

Synne regner med at hun har brukt ca 50.000 kroner på reisen sin.

Jeg var i land om var billigere enn Norge slik som Spania, Portugal og Indonesia. På de lengste turene har jeg tatt fly, men jeg har også tatt buss i 15 timer i strekk for at det har vært billigst.

Reisen har ikke vært veldig dyr, men det har gått mye penger i mat og å ha det gøy.

– Rett og slett leve livet, forteller Synne.

Fantastiske mennesker

På reisen har Synne møtt mange mennesker som har gjort stort inntrykk på henne.

– Er det noen møter du husker ekstra godt?

– Jeg har møtt mennesker som bare ønsker meg det beste og som vil  ha kontakt med meg.  Det er ikke slik som i Norge. Jeg møtte mennesker som inviterte meg inn i hjemmet deres uten å ha noe spesielt kjenneskap til meg. Jeg har sett hvor lukket vi er i Norge.

Flashpacker eller backpacker?

Ryggsekkturisme, bedre kjent som backpacking er en subkultur som hovedsakelig består av unge reisende som oppdager planeten på et begrenset budsjett. Et nytt begrep blant denne turismen har dukket opp; flashpackere. Dette er en mer «moderne og dyrere» versjon av en backpacker. De reisende bruker gjerne koffert, bor på hotell og reiser mer komfortabelt enn backpackere. Mange nordmenn synes å havne under denne kategorien de senere årene. Synne mener hun er en ting i mellom.

– Jeg bodde på hotell i Asia, ellers bodde jeg på ungdomsherberger, hos kjenninger og i bil. Jeg har ikke spart penger, jeg har spist mye god mat og ofte på restaurant. En backpacker lever mer på budsjett noe jeg ikke har gjort, så jeg vil si jeg er en mellom ting.

Gode råd

Synne kommer med tre gode råd til andre unge som ønsker å oppleve verden.

– Følg drømmen din. Ikke la noe stoppe det. Det første skrittet er verst, men ikke vær redd. Man blir kjent med folk overalt, avslutter Synne.