– Dette er veldig trist for alle som elsker julebrus. Særlig rett før jul er det jo glassflaskene som er favoritten, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til NTB.

Det er avdekket skader i flaskemunningen på noen av glassflaskene. Derfor kalles glassflasker med julebrus og eplemost tilbake.

Ringnes kan ikke med sikkerhet si at feilen er knyttet til én spesifikk serie og trekker derfor tilbake alle glassflaskene som et føre-var-tiltak.

– Heldigvis har vi en julebrus på boks og på plastflaske, så man skal kunne få tak i julebrus, men glassflaska må man dessverre klare seg uten i år, sier Bruusgaard.

– Det er vi veldig lei oss for, sier han.

Rekker ikke lage nye

Produktene dette gjelder er Dahls Julebrus, Dahls julebrus Lett, Hamar & Lillehammer julebrus, Hamar & Lillehammer julebrus Lett, Mozell Eplemost og Tou Eplemost.

De rekker ikke å produsere nye glassflasker før jul, opplyser Bruusgaard.

– Og samtidig er vi opptatt av å finne ut hva som har skjedd. Det klarer vi ikke i tidsrommet fram til sesongen er over, sier han.

Anbefaler å levere tilbake

Folk som allerede har kjøpt inn glassflaskene, kan levere dem tilbake i butikken og få pengene tilbake.

– Kan folk drikke det dersom man for eksempel heller det over i en annen flaske?

– Det jeg kan si, er at hvis man åpner flasken og den er uskadd, så skal det være ufarlig å drikke den også. Men hvis man skal være på den sikre siden, ber vi om å levere tilbake, sier han.

Oppfordrer til julebrustest

Det er betryggende at Ringnes tar ansvaret og trekker tilbake når det er oppdaget feil på flaskene, mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

– Om det blir knapt av din favoritt, vil jeg oppfordre folk til å prøve ut ulike sorter julebrus – og gjerne gjennomføre smakstester av julebrus. Det er både smakfullt og sosialt, sier Pollestad til NTB.

Han legger til at det er bra at Ringes også kan tilby sin julebrus på plastflasker og boks.

– Dette viser også fordelen med at vi har en rekke bryggerier rundt om i hele Norge som har sin julebrus.