Kommunestyret i Øksnes skal til uken behandle saken om kommunereformen.

Partssammensatt utvalg (PU) har bedt rådmannen sette kommunereformen på sakslista til møtet og se på mandatet til PU, spesielt  med tanke på folkeavstemning.

Usikkerhet

Saken har også sin bakgrunn i kommunestyrets vedtak i august 2015 da de vedtok at Øksnes også i fortsettelsen skal bestå som egen kommune.

Vedtak og signaler fra andre kommuner i Vesterålen ga ikke grunnlag for samtaler om sammenslåing i forkant av folkeavstemningen.

Rådmannen anfører videre:

«Det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til hvordan økonomien vil slå ut for Øksnes.

Dersom beste alternativ skulle være aktuelt, vil kommunen komme ut med en samlet reduksjon i størrelsesorden 0,44 millioner kroner.

En slik utfordring vil ikke by på særlige utfordringer, og kan faktisk oppfattes som en videreføring av dagens nivå.

Imidlertid legger KS 25,4 km til grunn som grenseverdi for Øksnes.

Det vil i så fall bety et samlet nedtrekk for Øksnes i størrelsesorden 5,3 millioner kroner.

Basistilskuddet er et likt kronebeløp for alle kommuner, uavhengig av befolkningsgrunnlag, og er knyttet sammen med kommunens administrative kostnader. Det ligger derfor en føring i at administrasjonen eller strukturelle endringer vil måtte ta største delen av belastningen. Noe som vil være naturlig ettersom produksjonen til brukerne bør opprettholdes rundt dagens nivå.

Det vil være krevende å opprettholde dagens tjenester og saksbehandling mot brukerne og politisk nivå, dersom en større reduksjon i de administrative kostnader blir resultatet. Selv om en ser reduksjon i sammenheng med interne strukturelle endringer i tjenesteproduksjonen, vil dagens tjenester og saksbehandling bli redusert.»

Fremtidig tjenesteproduksjon

Rådmannen konkluderer:

«Styringsgruppa bør på det nåværende tidspunkt vurdere i hvilken grad den økonomiske svikt som framkommer gjennom forslag til nytt inntektssystemet, er av en slik karakter at forutsetningene for Kommunestyrets vedtak i KS - 037/15 pkt 2 er endret i en slik grad at vedtaket bør revurderes.

Slik vurdering bør sees i sammenheng med forventet framtidig tjenesteproduksjon i Øksnes, og framtidig økonomiske rammer til å dekke den forventningen.

Styringsgruppa bør også vurdere nødvendigheten av å avholde en rådgivende folkeavstemning all den tid Kommunestyret allerede har konkludert i saken.

Gitt at svaret blir at det skal holdes en folkeavstemning, bør styringsgruppa ta stilling til hvordan spørsmålsstillingen i en slik avstemning eventuelt skal innrettes.»