"En nedlegging av denne kjeden vil skape flere utfordringer. For det første kan det svekke kontrollen over havområdene, noe som kan få konsekvenser både sivilt og militært. På den annen side har stasjonen lokalt ansatte i Øksnes som vil bli berørt, heter det i uttalelsen formannskapet".

Formannskapets forslag til tekst som bør tas inn i langtidsmeldingen går som følger: "Den landbaserte nasjonale kystovervåkningen videreutvikles som en tverrdepartemental sivil/militær satsing. Kystradarkjedens radarsystem erstattes mot slutten av planperioden 2021- 2024 med nye moderne militære radarer, passive sensorer og kamera.

I perioden 2017-2021 videreutvikles kystovervåkningen i samarbeid med sivile etater til å dekke hele kysten og rundt øyene i nord (Bjørnøya, Jan Mayen og Svalbard). Kystradarstasjonene er strategisk plasserte plattformer med viktige funksjoner for opprettholdelse av Forsvarets operative aktiviteter i nordområdene, og en svært viktig bidragsyter til det sivile samfunnet.  Kystradar er en felles ressurs og bør organiseres deretter.

Det er derfor viktig at slik overvåkning sees tverrfaglig og tverrsektorielt, og i sammenheng med aktiviteten som utøves med utgangspunkt i kystvaktbasen på Sortland og Orion på Andøya.

Det er også betenkelig å gå til ytterligere nedbyggingskritt av militære kapasiteter som Kystradar Nord, Orion på Andøya og Kystvaktbasen på Sortland", heter det i forslaget fra formannskapet.