Siden2013 har det vært jobbet utallige dugnadstimer for å komme i havn med målet omå reise et kulturbygg i Øksnes. I utgangspunktet var planen at bygget skullestå ferdig allerede i år, men slik har det ikke blitt.

– Viholder stø kurs, om enn litt saktere enn vi i utgangspunktet ønsket. Vi innsåat vi måtte ta noen ekstra runder for å kvalitetssikre prosjektet, fortellerstyreleder i Folkets Hus, Eirik Sørdahl til VOL.

Les også: - Gledelig at vi løfter i lag

Har hyret arkitekt

For å fåfortgang i prosjektet har man nå engasjert sivilarkitekt Frode Gustavsen.

Han skali et halvt års tid jobbe i en 20 prosent stilling, både for å gjøre ferdigselve tegnearbeidet av bygget – men også for å bidra i de siste avklaringeneman nå trenger opp mot kommunen og fylkeskommunen.

–Gustavsen har allerede jobbet halvannet år på ren dugnad for oss. Nå er hanengasjert en periode for å få mer fremgang i prosjektet, sier Sørdahl.

Gustavsener opprinnelig fra Øksnes, men jobber i dag for Tromsø kommune med skole- ogkulturbygg.

– For osser dette helt klart rett mann på rett plass, sier Sørdahl.

– Vijobber nå med en del avklaringer rundt arealmessige forhold, og med å få påplass mest mulig detaljerte beskrivelser av prosjektet før vi går i gang med åinnhente priser, sier han.

Les også: Mangler de siste 30 prosentene

Søker spillemidler til neste år

Salg avstoler til privatpersoner står for noe av finansieringen av bygget. Til nå er298 av 333 stoler til 10.000 kroner per stykk solgt.

–Stolsalget har gått veldig bra, og responsen fra folk har vært upåklagelig. Vihar et håp om at etter sommeren er alle stolene solgt, sier styrelederen.

Prosjektethar også budsjettert med at en vesentlig del av finansieringen kommer fraspillemidler. Det kan kun søkes om disse midlene én gang i året, med frist 1.mars. Den fristen rakk de ikke i år.

– Vi såat vi ikke hadde nok ting på plass. Blant annet kreves det at finansieringen erklar, med penger på bok. 1. mars 2017 er det vi nå forholder oss til. Allekluter settes til for å levere en mest mulig komplett søknad da.

Dyrere enn først antatt

–Prosjektet har tatt mye lengre tid en man først antok. Er det noe å bekymre segover?

– Å brukedagens energi på morgendagens problemer, det gjør jeg aldri. Men ja, det hartatt lengre tid, blant annet fordi det har vært mange kompliserte prosesserinne i bildet. Når man skal bygge et bygg med så mange eiere, med mange ulikeplaner og med behov for pengestøtte fra så mange hold, da må man bare ta den tidadet tar, sier Sørdahl.

– Hvilkekonsekvenser får det?

Den største konsekvensen er at bygget blir ferdig senere enn vihadde håpet på. En annen ting er at man hvert år har en pris- og lønnsstigning,som vil gjøre bygget dyrere. Før vi vet den endelige summen må vi avklarebyggets størrelse og materialvalg, så tar vi en diskusjon på det.

– Om vi må ta en halv million kroner mer i lån, så er det ikke detsom velter prosjektet, avslutter styrelederen.

Les også: Har snart solgt 180 stoler