Tabellen viser arbeidsledigheten i vesterålskommunene i april 2016. Kilde: NAV

I april 2016 er det 3.217 helt ledige i Nordland. Dette er 58 færre helt ledige enn på samme tid i fjor og tilsvarer en arbeidsledighet på 2,6 prosent.

Blant kvinner går ledigheten ned (-135), blant menn er det en økning i ledighet (+77) i fylket.

Industrien sliter

Fungerende fylkesdirektør Cathrine Stavnes ved NAV Nordland opplyser at det er i tjenesteyrkene det går best for tiden.

– NAVs statistikk viser at undervisning, butikk- og salgsarbeid samt helse-, pleie- og omsorgssektoren og reiseliv rekrutterer flere mens det er en svak økning i ledigheten i bygg og anlegg, samt i industriarbeid, sier Stavnes i en pressemelding.

Tallene viser at vi i Nordland finner flest ledige med bakgrunn fra industriarbeid (535), bygg- og anleggsarbeid (466) og butikk-/salgsarbeid (343).

Størst ledighetsnedgang fra april i fjor finner vi innenfor yrkesbakgrunn butikk- og salgsarbeid der det nå er 28 færre helt ledige.

Les også: – Jeg tenker på de ansatte som har mistet jobbene sine

Over tre prosent ledige

Ledigheten i Nordland er med dette lavere enn i april 2015, med 58 færre helt ledige.Ni færre personer deltar på arbeidsmarkedstiltak i Nordland sammenlignet med samme tid i fjor.

Ved utgangen av april er det også totalt 442 helt ledige permitterte i Nordland. Dette er 165 flere enn samme måned i fjor. De permitterte har i hovedsak bakgrunn fra fiskeindustri og annen industri.

I landet sett under ett har antall helt ledige økt med 5.835 personer fra april i fjor.

Totalt for landet er det nå registrert 85.471 helt ledige, noe som tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, ifølge pressemeldingen.

Les også: Hadsel har lavest ledighet

Lavest på Røst, høyest i Øksnes

Ved utgangen av april er det 0,9 prosent ledighet på Røst og 1,2 prosent ledighet i Vevelstad og 1,3 prosent i Rødøy og Beiarn. Dette er kommunene med lavest ledighet i fylket.

Den høyest ledigheten i Nordland finner vi i Øksnes, med 4,8 prosent. Ledigheten er imidlertid 13 prosent lavere enn den var for et år siden.

Værøy (4,6 prosent) og Lødingen (4,5 prosent) står sammen med Øksnes på den lite gjeve pallen.

Blant de større bykommunene har Bodø en ledighet på 2,4 prosent, Narvik 2,9 og Rana 2,3 prosent.

Sortland er den eneste kommunen i Vesterålen som har flere ledige i år enn kommunen hadde i fjor, med en økning på fire prosent.

Størst nedgang har Andøy, med 24 prosent færre helt ledige.

Hadsel har lavest ledighet i Vesterålen, med 2,4 prosent.

Se også tabellen lenger opp i artikkelen.