Over Stavøya og holmene rundt ønsker Stavøy-karene å etablere et 1000 mål stort industriområde. Om alt går etter planen, kan politikerne i Øksnes få søknaden på bordet allerede i høst. Foto: Silje Helene Nilsen

Denne saken sto først på trykk i Fløtt Heim-magasinet 2016.

Fire blad Stavøy står 75 meter opp i fjellsida og speider utover Oppmyrbogen og Stavøyholmene i Øksnes. Bak dem ruver massive fjellvegger, steinmasser og den majestetiske Stavtinden.

– Det har tatt fullstendig av, sier Glenn.

– Vi var fire lykkelige bønder. Tanken var å ha steinbruddet som ei lita tilleggsnæring. At det skulle bli slik det er i dag, det hadde vi vel aldri trodd, sier Trond.

Vi står i steinbruddet hvor Staven Grus de siste årene har hentet ut rundt 400.000 kubikk masser. Selskapet eies og drives av to søskenpar, som seg i mellom er søskenbarn.

Mikal og Glenn, Viktor og Trond var alle melkebønder og utgjorde en betydelig andel av landbruksnæringa i Øksnes. Men de var også grunneiere i Staven, og begynte i 2003 selv å drifte steinbruddet på stedet, for å ha en liten biinntekt.

Bla med piltastene for å se flere bilder over.

Etter noen år var det hele snudd på hodet, med steinbruddet som arbeidsplass og gårdsdrifta som hobby. Nå har de lagt landbruket på hylla, og driver en bedrift med 17 ansatte og mellom 20 og 30 millioner i omsetning.

Viktig vinterkontrakt

De første årene gikk det i masseleveranser fra steinbrudd og litt anleggsarbeid. Men i 2010 ble det fart i sakene da de satset og leverte anbud i vegvesenets vinterkontrakt i Øksnes. En kontrakt som gikk over flere år, til en verdi av rundt 20 millioner kroner.

– Det ble åpnet for at litt mindre aktører kunne regne på prosjektene, og vi tok sjansen. Da vi fikk kontrakten måtte vi hive oss rundt, kjøpe verktøy, biler og utstyr for å kunne drifte den. For vi hadde ingenting, forteller Trond.

Det gjorde også at hele gjengen endte opp med å ta fagbrev innenfor anleggsbransjen.

– Nå har vi alt som trengs for å være i denne bransjen. Det må du, eller så faller du fort av lasset, sier Trond.

De har fortsatt vintervedlikeholdet langs fylkesveiene i kommunen, men nå som underentreprenører for Ottar Bergersen & Sønner AS. De har også mye av brøytinga langs kommunale veier.

– Å ha vinterdrift er veldig viktig for oss, det gjør at vi har arbeid til gutta hele året. Å ha ståtid på bilene er heller ikke bra. De bør være i drift hele året, ellers er det ikke økonomi i det, sier Trond.

De har gjort store investeringer de siste fem-seks årene, Trond anslår opp mot 60 millioner kroner. I utstyrsparken har de blant annet 10 gravemaskiner, tre hjullastere og sju lastebiler - i tillegg til et knuseverk til 10 millioner kroner.

Havneprosjekt

Knuseverket gikk de til innkjøp av da de sikret seg kontrakten som har holdt dem med arbeid både sent og tidlig de siste to årene. Når Kystverket med entreprenør Per Arsleff har bygget to moloer på til sammen 1700 meter i Prestfjorden utenfor Myre, er det Staven Grus som har stått for masser.

– Arbeidsmessig har det vært to tøffe år. Hovedentreprenøren har jobbet skift, i alt av ferier og i perioder både dag og natt, og vi har levert 300.000 kubikk fast fjell til prosjektet, forteller Viktor.

Fra å kun bestå av de fire eierne, har Staven Grus nå mellom 15 og 20 ansatte, alt etter oppdragsmengden. De involvert i de fleste større byggeprosjektene som nå er på gang i Øksnes.

– Vi regner på nye prosjekt hele tida. Du må være sulten i denne bransjen. Så langt har vi stort sett holdt oss i Øksnes, fordi vi har hatt nok å gjøre her. Men vi er ikke fremmed for å bevege oss over kommunegrensene i fremtida, sier Viktor.

Kanontall

At de tidligere bøndene har noe å gjøre i anleggsbransjen, tyder i alle fall regnskapstallene på. Fra 2011 til 2014 nærmest tredoblet de omsetningen, fra 11 millioner til 31 millioner kroner. I 2014 hadde de et driftsresultat på over 6 millioner kroner.

– Vi bor i en kommune hvor det skjer mye, med vanvittig mange flinke aktører som satser, og da drypper det litt på oss også, sier Viktor.

I 2015-regnskapet ligger de an til en omsetning på 27 millioner kroner, og et resultat på noe over millionen.

– 2014 var et ekstremt bra år for oss, med hovedtyngden av havneprosjektet. Vi har også betalt ned en del gjeld på utstyr, som gjør at vi har mindre overskudd i 2015 enn i 2014, sier Trond.

At veksten skal fortsette i samme tempo og størrelse som den har gjort, har de ikke hatt noen ambisjoner om.

– Om vi kan stabilisere oss på ei omsetning på 20-25 millioner, så tror jeg vi skal være fornøyde. Målet er å skape stabile og trygge arbeidsplasser, sier han.

– Jeg tror vi skal lære oss den størrelsen vi er nå og konsentrere oss om å drive på en god måte, så kan vi heller tenke vekst etter hvert, sier Glenn.

Ny storsatsning

Fine tall og medvind til tross, arbeidskraumen fra Øksnes hviler ikke på sine lauvbær. Nå er Stavøy-karene i gang med spenstige fremtidsplaner. Oppe i fjellsida ser de ut over holmer og skjær på andre sida av fylkesveien. De fire eier også dette området, og er i gang med en omfattende planprosess som de håper skal resultere i et stort nytt industriområde i Øksnes - større enn Melkøya. Planen er å fylle fem-seks millioner kubikk masse over Stavøy-holmenene, og få et landareal på rundt 1000 mål.

– Alle vet at havna på Myre er full. Der er det ikke plass til mer. Vi vet også at Myre havn er omgitt av boligbebyggelse. Området her i Staven ligger i et rolig havområde, det ligger unna bebyggelsen, men med kort vei til Myre. Dette er et veldig gunstig næringsområde, sier de.

De er nå midt i en krevende reguleringsprosess. Alt fra trafikk til sjøbunn skal kartlegges, det skal gjøres geologiske undersøkelser, biologisk mangfold, planteliv og fugleliv skal dokumenteres. Ambisjonene er at politikerne skal få en søknad til behandling til høsten.

– Dette koster voldsomt med penger, og det er tøft å stå som private aktører å regulere et slikt område. Men vi har ikke et tilsvarende industriområde i Øksnes i dag, og vi tror det er viktig å være litt i forkant. Når store aktører skal etablere seg i en kommune, er arealer det første de spør etter. Og de arealene må være ferdig regulerte. De venter ikke i fem år på en reguleringsplan, sier Viktor.

– Er det aktører som har meldt interesse?

– Mange spør og er nysgjerrig, svarer de.

Stor tro på området

I selskapets “hovedkvarter” i et tettbebygd industriområde i Myre havn, sitter kontorsjef Robin Lillejord og leder arbeid med det de håper skal bli framtidas industriområde i kommunen.

– Vi har veldig tro på regionen vi bor i, vi har tro på Øksnes og på området vi sitter på i Staven. Vi opplever interessen for lignende områder som stor for tida, så vi er veldig positiv med tanke på å få etablert et næringsområde der. Om det er om ett eller ti år vet vi ikke - målet er å regulere området klart til den dagen en stor aktør banker på døra og vil etablere seg i kommunen vår, sier Lillejord.

Deler av området vil være så kostbart å sette i stand, at de tror det må større aktører til enn de som befinner seg i Øksnes i dag.

– Også er tanken at området skal reguleres så fleksibelt at enhver næring kan etablere seg der, sier Lillejord.

Lange dager

Tilbake i Staven er de fire Stavøy-karene på tur ned fjellsida igjen. Glenn forteller at fjellet rundt oss består av 70-80 prosent gneis, og at massene er av god kvalitet. Selv om de har forsynt seg godt av fjellet, har de mye igjen å ta av.

– Hvor lange arbeidsdager blir det på dere?

– Må vi snakke om det? spør Mikal og ler.

– Skal du drive et eget firma, kan du ikke henge deg opp i klokkeslett. Vi har veldig snille kjerringer, for å si det slik, sier Viktor.

– Det er klart dette har sin pris. Det blir mange sene kvelder. Men er det en lørdag jeg er hjemme, får jeg beskjed om at jeg bare er i veien, sier Trond og ler.

– Savner dere gårdsdrifta?

– Det var et bra liv, og hadde det gått an å leve av gården alene hadde det kanskje vært noe annet, sier Mikal, før storebror Glenn tar over:

– Vi har vært bønder i 30 år, og jeg for min del føler meg ferdig med det. Nå er dette mer interessant, og byr på nye utfordringer hele tida.