Øksnesdagan ble etablert i 1984 og gjennomført årlig hver sommer frem til 2012. Så var det stopp. Men i jula 2015 skjedde det noe som førte til en gjenoppliving av dagene. Hilde Hansen som er kultursjef i Øksnes forklarer.

- Arctic Sea Kayak Race kom med en forespørsel om å ha en kajakk-spring i Myre havn. Det ville vi jo. Men så var det noen som sa at vi dermed skulle sette igang med Øksnesdagan igjen. På den tiden var vi i julestemning og lykkelige alle sammen, dermed ble det bestemt at vi skulle gjøre nettopp det, sier hun.

Til å begynne med var planen at de skulle ha arrangementet over én dag. Isteden ble det utvidet til å vare fra mandag 25. juli til søndag 31.juli.

- Det er en betydelig innsats som er lagt ned fra lag og foreninger for å få dette til. Det er midt i ferien og midt i blåkveitefisket, men likevel så får vi altså dette til, sier Hansen og legger til.

- Vi er fornøyd med programmet. Det er enkle, fine tiltak som lar seg gjennomføre. Noen mer komplisert enn andre. Vi gleder oss, sier hun.

Variert

Og programmet er variert.

Det starter altså mandag 25. juli med flere spennende arrangementer. Deriblant finner vi et marmelkurs for barn på Sommarøya og foredrag ved arkeoolog Reidar Bertelsen om boplasser i Vesterålen. I tillegg vil det finne sted offisiell åpning i Grendehuset på Husjord/Stø.

Utover i uka følger flere flotte arrangemnter.

Det blir musikk i Nyksund med blant andre Maria Solheim og Zoar på tirsdag. Det blir kurs i gammeldags Høyonn på onsdag og rideskole på Fredheim gård.

Torsdag flyttes dagene til Myre havn. Her blir det foredrag om Myre havn og det blir Marmelens festbord på Løftingen.

Ved fryseterminalen blir det VM i skreikassekasting og kapproing med nordlandsbåter og spissbåter.

Lørdag er det blant annet duket for motbakkeløp med Myrtinden opp og i Nyksund blir det konsert med Ann Iren Hansen kvartett.

Under Øksnesdagans siste dag er det duket for Fiskernes dag på Skogsøya.

Med andre ord er det et variert og spennende program som står for døren.