Mathias Haughom (17) fra Sørvågen i Øksnes har de siste månedene gjort seg bemerket i både inn- og utland med sine dronevideoer av mektig og storslått norsk natur.

I tillegg til flere oppdrag hjemme i Øksnes, har han i sommer gjort jobber for riksaviser og fått publisert videoene sine på flere utenlandske nettsider. Onsdag hadde The Telegraph en egen sak om Haughom og hans dronevideoer på sin nettside under tittelen This 17-year-old’s amazing drone videos will put your holiday snaps to shame.

Reiseskribent Hazel Plush skriver i den britiske storavisen at øksnesværingen lager episke filmer av noen av Europas flotteste landskap.

Haughom is one seriously talented young photographer, skriver Plush, og linker til flere av dronevideoene han har publisert på Youtube.

Vant dronekåring

Ikke nok med det - torsdag offentliggjorde Illustrert Vitenskap at Haughom, blant hundrevis av andre innsendte bidrag, har vunnet deres kåring av «årets dronevideo», og kaller vinnerbidraget et gripende norsk mesterverk.

Videoen heter «Norway form above», og mye av den er ifølge Haughom filmet hjemme i Vesterålen. Dommer Klaus Nygaard, som er sjefredaktør for magasinet Digital Foto, skriver i sin begrunnelse at videoen gjør mer enn å vise flotte opptak av vakre landskap.

Den viser menneskets bruk av naturen. Flere steder må man nesten holde pusten fordi opptakene av mennesker på toppen av fjellene er så gripende. Dessuten er den filmet og klippet på en helt suveren måte. Den viser Norge på en så vakker måte at man ikke kan vente med å dra ut i fjellene og nyte den guddommelige naturen, skriver Illustrert Vitenskap.

– Solid sommerjobb

Haughom er nesten litt beskjeden når VOL slår på tråden.

– Det har blitt litt oppmerksomhet i det siste. Det er kjekt, absolutt, men det er ikke all oppmerksomhet jeg føler er fortjent. Den jobben jeg gjør med film er lettere for folk å se, da den sprer seg så lett på nett, enn det andre gjør i en viktig jobb, sier 17-åringen.

Han har tatt fatt på sitt siste år på videregående skole i Hardanger. På si driver han eget dronefirma, som begynner å få greit med pr og oppdrag.

– Det har vært en solid sommerjobb dette, sier han til VOL og ler.

Men han legger ikke skolegang på hylla av den grunn.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg gjør til neste år, men jeg kommer ikke til å droppe ut av skolen. Dronefilminga får jeg foreløpig ha som en deltidsjobb, avslutter han.