Fem av åtte partier på Stortinget støttet nærpolitireformen. Blant kritikerne, og partiene som ikke støttet reformen på Stortinget, var Senterpartiet. De frykter sentralisering, en omfattende nedlegging av tjenestesteder og et svekket politi i distriktene.

– Vi bygger et politi for etterforsking, ikke et forebyggende politi, mener Danielsen.

– Om vi ikke klarer å ha to tanker i hodet samtidig bygger vi et samfunn som ingen har lyst til å ha. Med sentralisering av politiet forsvinner lokalkunnskapene og kontakten med folket.

Tomme kontor

Danielsen sier at det i Øksnes hersker stor frustrasjon over å ikke nå frem hos politiet, som slett ikke alltid er å finne på kontoret i Storgata på Myre. Han tror det fører til at mange saker ikke alltid blir meldt til politiet.

– Politiet gjør nok helt sikkert en god jobb generelt sett på mange områder, men de har differensiert seg bort fra folket, spesielt i distriktene. Vesterålen er et godt eksempel på det. I Øksnes står det et kontor som skal være bemannet med flere politistillinger, men hvor det ofte ikke er folk.

– På utrykninger, kanskje spesielt om nettene, ser man at politiet i Vesterålen gjør en god jobb, og de er blitt mye bedre enn de var før. Kanskje bør man ha en felles vakttjeneste, men det er ikke det samme som om at man trenger å flytte alle ressursene bort fra distriktet, sier Danielsen.

Forebyggende

Når lensmann Hagen sier at det ikke er behov for å bemanne opp alle lensmannskontorene i Vesterålen, så mener Danielsen det er en arrogant holdning.

– Da konkluderer han med at vi som bor ute i kommunene ikke har greie på hva vi snakker om. Det er i aller høyeste grad behov for det.

Danielsen mener politiets forebyggende rolle er svært viktig, og at polititjenestemenn som bor i kommunen har en forebyggende rolle med sin tilstedeværelse i samfunnet, selv om de ikke er på vakt.

– Forebygging handler om å være i lokalsamfunnet og å ha gode kunnskaper om det. Et politi som kjører bil gjennom Øksnes av og til – de er ikke gode nok på forebygging, mener Sp-politikeren.

Når politimesteren i Nordland sender over sitt forslag til ny struktur i politidistriktet 15. oktober, har ikke Danielsen særlig tro på at lokalpolitikerne i distriktet har blitt hørt.

– Jeg tror ikke de vil forandre den modellen de allerede har lagt seg på – at sentralisering er lykken i livet. Jeg skulle gjerne sett at det var noen som la fem en reform der de ivaretok innbyggerne på en annen måte, og hørte på dem, sier Danielsen.