Da de på midten av 90-tallet tok over utstyr fra Byggmester Martin Olsen og startet Øksnes Entreprenør, med kontorer i kjelleren på Myre hotell og seks millioner kroner i omsetning, var det vel kanskje ingen av dem som hadde sett for seg dette.

At de 20 år etter skulle være en av Øksnes' største arbeidsplasser med nærmere 70 ansatte. At de skulle stå for store og viktige havneprosjekter langs kysten fra Trøndelag til Finnmark. Eller at Øksnes Entreprenør (ØE) i sitt 20ende år skulle øke omsetningen med 100 millioner kroner.

– Nei, vi hadde vel ikke forestilt oss dette. Vi har hele tida satt oss delmål, og har bygd oss sakte men sikkert opp, sier Lena Beate Steffensen Olsen. Hun er sivilingeniør i selskapet, og én av sju eiere i konsernet som består av Øksnes Entreprenør og Øksnes Byggevare AS (Byggtorget). Fire av eierne er søsken, og har nærmest vokst opp på en byggeplass, med Martin Olsen som pappa.

– De har høstet som de har sådd. Selskapet har ikke vært avhengig av emisjoner og tilførsel av egenkapital for vekst, det står det respekt av, skyter administrerende direktør Stian Reinholdtsen inn. Han kom fra Cerpus i 2016, og er første leder i selskapet som ikke har Olsen til etternavn.

Doblet omsetningen

I en tøff bransje hvor mange faller fra, har ØE klart å bygge seg opp.

– Jeg tror det handler om kultur. Det er noe med den iboende kulturen som det har blitt i dette familie- og venneselskapet. Her er en prestasjonskultur som er helt unik, hvor kvalitet og det å stå på er veldig viktig. Dette er folk som tør å by på seg selv. Det er rock'n'roll med veldig positivt fortegn, sier Reinholdtsen.

Det er fortsatt for tidlig å si noe om resultat. De kan imidlertid røpe allerede nå at Øksnes Entreprenør i fjor mer enn doblet omsetningen sin fra året før fra 90 til 190 millioner kroner.

– Men det ser ut til at vi også tjener penger, noe vi simpelthen er nødt til når omsetningsveksten er så høy, sier Reinholdtsen om resultatet på bunnlinja.

At de klarte å øke omsetningen med 100 millioner på ett år mener han skyldes flere forhold.

– Det er stor aktivitet både i bransjen, men også i landsdelen, hvor det investeres og bygges stort. Vi er også et selskap som har holdt på lenge, og som er spisset som havneentreprenør med bygg av kaianlegg. Det er noe som assosieres med ØE. Vi er også kjent for å levere kvalitet – noe som gjør at vi har vunnet frem i en bransje med tøff konkurranse, sier Reinholdtsen.

– Det vi står oss på er også det voldsomme fremdriftstrykket. Det leveres døgnet rundt, vi er løsningsorienterte og ser ikke mørkt på noe, sier Olsen.

Store prosjekter

I 2016 tok ØE fatt på mange store prosjekter, to i nabokommunen. De bygger både det Snøhetta-tegnede anlegget til Holmøy-konsernet i Holmen og Vesteraalens nye fabrikk på Sortland. De står også for bygging av en nærmere 200 meter ny kai i Berlevåg. Disse prosjektene skal ferdigstilles i 2017.

I år skal de også bygge kai og fabrikk for Primex Norge på den gamle Fryseri-tomta i Havnegata 1, de bygger nytt lager for Biomar og de skal i gang med et nytt kaiprosjekt på Helgeland. 90 prosent av prosjektene de har jobbet med de siste årene er innen marin sektor.

– Vi regner nå på både kai og bygg, men på litt lengre sikt. Vi har faktisk stengt døra for flere oppdrag fem mot sommeren, sier Reinholdtsen.

De har rett og slett ikke mulighet til å ta på seg mer før mot høsten.

Konsolidering

Selskapet har ingen planer om å forsette veksten de opplevde i fjor i samme tempo.

– Å doble omsetningen på ett år er ikke bare enkelt. Det går an å gå skoen av seg. Vi må sørge for å ta vare på de ansatte, ha orden i sysakene og vi må sørge for at det er penger på bunnlinja. Markedet kan ikke bestemme veksten vår, den må vi styre selv, sier Reinholdtsen.

Nå ønsker de å konsolidere driften, for å styrke selskapet på det nivået de nå har lagt seg på.

– Vi lever ikke av omsetningen, og det er ikke et mål i seg selv å bli størst mulig. Men når vi har fått finjustert oss på det nivået vi er på nå, vil vi ikke være fremmet for å satse, sier Olsen.

Men de legger til at det er en fordel å kunne vise til den omsetningen de har nå.

– I denne bransjen må du ha høy omsetning for å bli ansett som solid nok for oppdraget. Skal du bli antatt må du ha levert lignende ting tidligere, og signalbygg legges merke til, sier Reinholdtsen.

Store investeringer

Øksnes Entreprenør har investert millioner de siste årene på utstyr. På maskiner, kraner og nytt pæleutstyr. Dette for å slippe å være avhengig av andre, og for å kunne ta på seg flere oppdrag.

– Noen er redde for å gjøre de store investeringene, men vår erfaring har vært at det er veldig viktig å ha oppdatert utstyr for å kunne jobbe mer effektivt. Vi hadde aldri kunnet doble omsetningen uten at vi hadde gjort de investeringene, sier Olsen.

En suksessfaktor mener de også er liten turnover blant de ansatte. De har en stabil arbeidsstokk, som har jobbet på seg god erfaring gjennom mange år.

– Verdien av å ta vare på de ansatte er ekstremt stor, sier Reinholdtsen og drar en fotballsammenligning:

– Jo flere kamper man spiller sammen, dess bedre blir man.

De har også styrket anbudskalkuleringen, som har vært en flaskehals tidligere. De produserer egne betongelementer på fabrikken på Kartneset, og har flyttet produksjonen av treelementer i et nytt bygg på Myre.

Nysatsning

De jobber også stadig med å få nye bein å stå på. De har bygget og solgt ut åtte leiligheter i sitt eget prosjekt, Sentrum Terrasse, på Myre, og er klare til å gå i gang med andre byggetrinn med ti leiligheter om det blir godt mottatt i markedet. I slutten av måneden åpner de interiøravdeling på Byggtorget, og de er i gang med prosjektering av et nytt og spennende prosjekt – ØE Resort.

– Vi skal lage et byggesystem, litt som Lego, hvor du kan begynne med ett element, bygge ut eller oppover, forklarer Reinholdtsen.

ØE har mange oppdrag utenfor regionen. De ansatte går i turnus, og er 12 dager på og ni dager av – og bor i rigger på byggeplassen når de er ute på jobb. Ønsket er i første omgang å utvikle boenheter for de ansatte, men med ambisjoner om å ta dette ut i markedet etter hvert. Brakkerigg er et fyord, dette skal bli noe utenom det vanlige.

– Det er viktig å ha ting på stell for de ansatte, og sørge for at de har ordentlige boforhold når de er ute og bygger. Tanken er at det skal se bra ut, det skal være ordentlig, sier Reinholdtsen, og viser bilder av Børge Ouslands anlegg i Steigen med arktitekttegnede små hytter i sjøkanten, som eksempel.

Når boenhetene kommer ut av treelementfabrikken på Myre, skal de være fiks ferdige.

– Kommer du med en shabby brakke til en byggeplass, gir den en signaleffekt, sier Olsen.

De er i gang med prosjektering, og vil trolig starte produksjon mot sommeren. Når de er klare til å ta dette ut i markedet, ser de mange muligheter. De ser for seg både hybler og boenheter i for eksempel fiskerinæring, hvor det er behov for å huse sesongarbeidere.

Bygger landet

Til tross for at de driver i en konjunkturutsatt bransje med hard konkurranse, har entreprenørselskapet på Myre store planer om å være en vesentlig aktør også i fremtida.

– I ØE er vi god på å ha passe vont i magen, på å være litt bekymret. Det skjerper oss, og gjør at vi ikke ligger på latsiden, forsikrer Reinholdtsen.

– Vi er med på å bygge landet, og det er vi veldig stolte av, avslutter han.