I løpet av en vintersesong kvitter fiskemottakene i Norges største hvitfiskhavn seg med rundt 4000 tonn slog, noe de i dag lite igjen for. Et ønske om å øke verdiskapninga av restråstoff lokalt er utgangspunktet for et spennende prosjekt som snart vil ta form i Kartnesbukta i Øksnes.

På nabotomta står et hyllet samarbeid i Myre Saltfish Group, hvor tre konkurrenter i Myre havn har gått sammen. Nå tar man det ett skritt videre.

Unikt samarbeid

Gründer Geir Olsen ved tranprodusenten Vesterålen Marine Olje tok i sin tid initiativ til det som nå har resultert i et helt unikt samarbeid.

Samtlige hvitfiskaktører i havna på Myre har gått sammen om å bygge proteinfabrikk. Sommarøy Produksjonslag, Primex, Myre fiskemottak, MyreMar, Gunnar Klo og Vesterålen Marine Olje er likestilte eiere i selskapet, og Biomar er med som kunde.

– Vi samarbeider der vi kan, og konkurrerer der vi må. Det er alltid utfordrende å samarbeide, der man kan ha mange ulike meninger om ting. Men vi har fått et sunt eierskap, samtidig som vi har fått en prosjektgruppe og et styre som vil se fremover og som ser muligheter, sier Olsen til VOL.

Alle eierne sitter i styret, hvor Geir Johnsen, daglig leder ved Sommarøy produksjonslag, er styreleder. En prosjektgruppe bestående av Johnsen, Geir Olsen, Vigilija Svezikiene og Fiskeriparken har fått i oppgave å realisere fabrikkplanene.

Geir Olsen var initiativtaker til samarbeidet og sitter i prosjektgruppa som jobber med å realisere fabrikkplanene. Foto: Silje Helene Nilsen

Protein til Biomar

I tillegg til et unikt samarbeid, finnes det heller ikke maken fabrikk.

Av restråstoffet skal det utvinnes et flytende protein, som Biomar skal bruke i sin fôrproduksjon. Av 4000 tonn slog, vil man sitte igjen med rundt 17 prosent protein.

– Slog har til nå vært nullbutikk. Utgangspunktet er at vi ønsker økt verdiskapning av råstoffet lokalt. Da har vi tenkt at det kan være en god idé å levere proteiner til Biomar, som i dag henter dette fra landbruket. Dette vil langt fra dekke Biomars behov, men det vil være en måte å få økt verdiskapningen av sloget på, sier Olsen.

Biomar vil igjen få en mer bærekraftig og miljøvennlig produksjon – ved å benytte lokale og marine råvarer.

Byggestart i august

Vesterålen Marine Proteiner har festet en tomt på 7,5 mål innerst i det nye industriområdet i Kartnesbukta. Mot sjøen skal det bygges et produksjonslokale på 370 kvadratmeter, inn mot veien skal det reises et tankanlegg som rommer 4000 tonn.

– Vi håper å starte bygging i august, og få fabrikken klar til produksjon fra 1. januar, sier Olsen.

Prosjektet vil ha en kostnad på 35 millioner kroner, og i finansieringa har man et håp om at Innovasjon Norge vil bidra.

– Dette er et så spesielt prosjekt at det burde åpne for støtte fra Innovasjon Norge, noe vi også har fått signaler om at det vil gjøre, sier Olsen.

Fabrikken skal bygges på hjørnetomta i det nye industriområdet, mot veien og Myre Saltfish Group. Foto: Silje Helene Nilsen

Tror på mer samarbeid

Det er ikke fryktelig lenge siden alt av slog ble dumpet i sjøen. Den tid er heldigvis forbi, og Øksnes har vært lendene innen utnyttelse av restråstoff. SeaPro AS har her vært sentral, og har til nå hentet alt av slog fra aktørene i Øksnes. Som VOL har skrevet tidligere ønsker eierne av slog-selskapet å selge, og usikkerhet rundt SeaPros framtid er årsaken til at man nå har bestemt seg for å satse på noe nytt, sier Olsen.

Men proteinsamarbeidet er trolig bare starten.

– Hva blir det neste samarbeidet vi får se i Myre havn?

– Jeg aner ikke. Men det er absolutt potensial for mer, som for eksempel innen rogn og markedsarbeid, sier Olsen.

– Vi må lære å krype før vi begynner å gå og løpe, men vi ønsker å bruke dette som en plattform til å jobbe videre med økt verdiskapning av restråstoff, sier Olsen.

– Som for eksempel?

– Rogn er et godt eksempel. Der er det lite verdiskapning i dag. Det tror jeg handler om at man tenker for snevert; kaviarproduksjon og that's it. Et utviklingsprosjekt tror jeg vil vise at det her er et potensial for bedring. Og er man flere aktører sammen og kan vise til et volum ute i markedet, står man sterkere, sier Olsen.