Søndag 20. august er hun tilbake der det hele startet – på scenen i samfunnshuset i Alsvåg.

– Det er jo nesten litt rørende å få spille på den scenen jeg først spilte på da jeg var barn, sier skuespiller Marianne Meløy til VOL.

En «miniverden»

Med seg har hun forestillingen «Bunnlinja», som handler om den mye omtalte bunnlinja, som ingen vet helt hvor er. Forfatteren, skuespilleren og kåsøren tar, sammen med pianisten Trygve Brøske, tilskuerne med på en historierik tur rundt på hennes barndomssted i Øksnes, Meløya.

– Stykket omhandler i stor grad en «miniverden» på Meløya, og er jo egentlig en forestilling som handler om hvordan det er å leve i verden i vår tid, om det å være optimist eller pessimist.

Stykket ble for første gang satt opp på Trøndelag Teater våren 2016, og er blitt fremført en rekke ganger siden da.

– Forestillingen handler også om å gjøre opp litt regnskap, og bestemme seg for hvilke briller vi skal ha på oss i skiftende tider, forteller hun.

Middag på Naustvika

I samarbeid med meløybedriften Naustvika, som i sommer driver restaurant med samme navn i Nyksund, inviteres det til middag før forestillingen.

– Jeg skal snakke om villsau og molte, så hvorfor ikke spise det og? Det føltes litt kokko å ikke gjøre det, slår øksnesværingen fast.

– Slått sammen to onkler

I forestillingen mener Meløy at hun møter en slags bunnlinje, men at det meste bare er tull.

Hvor mye som er sant i de historiene hun forteller, varierer.

– Det er noen historier som følger en onkel eller en tante, men der jeg egentlig har slått sammen to onkler, som jeg dikter videre på, forteller hun.

Noen historier er derimot blitt tonet ned.

– Noen replikker er helt sanne, men jeg har trukket mye fra fordi at jeg har tenkt at det ikke ville være noen som kom til å tro på at det faktisk var sant, sier hun.

Slik skuespilleren ser det er det på den måten fortellertradisjonen i Vesterålen er.

– Til tross for at man dikter litt videre er det noen ganger slik at det man faktisk kommer med er kjernen.

Mulighet for tilpassing

Meløy synes det er morsomt å få lov til å spille på hjemmebane sammen med pianisten Brøske, som ifølge henne er gjennombegeistret for Vesterålen.

– Han er nordmøring og synes virkelig at Vesterålen er tingen. Han har vært der sikkert ti ganger, og vil alltid til Vesterålen.

En fordel med å spille nordpå mener Meløy er at folk skjønner hva hun snakker om.

– Folk snakker som jeg gjør, og jeg slipper å forklare så mye som jeg må sørpå. Og hjemme kan dere virkelig molteloven, og vet hvor hysterisk folk blir av molta, sier hun og ler.