De er helter, for anledningen kledd opp i svarte tskjorter, og sitter vakt i hallen, på skoler, de kjører, baker, koker og serverer.

Et arrangement som Arctic Volleyball Camp blir ikke til av seg selv. Bak ligger dager, uker og måneder med planlegging og forberedelser. Og under campen er det mange titalls personer som styrer i kulissene og sørger for at alle deltakerne har det bra.

To av dem fant vi torsdag kveld på kjøkkenet ved den videregående skolen på Myre.

– Hvor mye rekker dere å være hjemme denne helga?

Leif Holm ler.

– Når vi skal sove.

Hjemmelaget mat

Han og kona Ruth Wibeke er to av rundt 50 frivillige som er i sving denne helga. Sammen med tre andre har de ansvar for at 100 mager skal mettes fire ganger om dagen frem mot søndag. Og det er ikke noe halvfabrikata som serveres. Det er hjemmelaget mat. På kjøla står 15 kilo hysefilet som skal bli til fiskekaker. På menyen står også fiskesuppe, lapskaus og hvalkjøtt. Til og med brødet til frokosten er hjemmelaget, bakt av Elaine Dios, som også ha laget pizza til alle på campen.

– Ungdommene skal lære om kosthold, kortreist mat og det å spise riktig, da kan ikke vi være noe dårligere, og må gå foran med et godt eksempel, sier Ruth Wibeke.

– Ikke latt seg gjøre uten

Selv har de tre unger med i Øksil, én av dem med på campen, og da er det en selvfølge å stille opp.

– Det blir lange dager, men det er en vitamininnsprøytning å se på alle de glade og fornøyde ungdommene. Vi får masse igjen for det, sier de.

Øksils Hanne Steen roser alle frivillige som stiller opp.

– Dette hadde aldri latt seg gjennomføre uten en utrolig velvilje og serviceinnstilling fra folk. Flere bidrar selv om de ikke har unger med. Det er helt fantastisk, sier Steen.