Da det hvitmalte huset på toppen av Ungsmaløya i Nyksund kom for salg i vinter, slo de til.Ssemjon Gerlitz og Erika Rozsova har drevet Holmvik brygge siden år 2000. Nå har de etablert Nyksund Spa & Hiking club, som Rozsova skal drive på naboeiendommen.

– Vi har hatt et behov for mer kapasitet, og da dette kom for salg i vinter bestemte vi oss for å kjøpe, sier Gerlitz til VOL.

Nå er de i full gang med å totalrenovere huset på nabotomta. I overetasjen blir det fem rom med hvert sitt bad. I underetasjen blir det spaavdeling med avslappingssone og badstue. I hagen blir det badestamp med panoramautsikt.

– Vi har drevet med vinterturisme i 10-12 år. Nå har det kommet flere andre aktører på banen i Vesterålen som tilbyr ulike aktiviteter, og etterspørselen blir stadig større. Men vi har ikke mer kapasitet på vinterstid. For å øke kapasiteten, og for å legge til rette for små grupper som reiser sammen, bygger vi nå fem ekstra rom, forteller Gerlitz.

Ssemjon Gerlitz og Erika Rozsova utvider overnattingskapasiteten og starter spa på naboeiendommen til Holmvik brygge i Nyksund.

Mer moderne

Han anslår at det i dag er rundt 80 senger, 26 av dem er på Holmvik brygge. 10 nye kommer med Nyksund Spa & Hinking club. Med de nye rommene ønsker de å seg inn mot en litt annen målgruppe enn på Holmvik brygge, hvor det gamle og historiske Nyksund er sentralt.

– Det er for mange en opplevelse i seg selv å bo slik, og vi ser at mange bor på hotell i Svolvær eller Harstad, men tar én overnatting på Holmvik brygge for å bo i slike historiske omgivelser, sier han.

– Men vi opplever at mange etterspør rom med egne bad. Det finnes det bare seks av i Nyksund, om du ser bort fra leiligheter. Nyksund Spa & Hinking club blir et mer moderne tilbud, og vi vil samarbeide med andre turoperatører enn vi gjør på Holmvik, sier han.

Bading med utsikt

I underetasjen blir det et lite spaanlegg.

– Vi vil bidra til å skape mer aktivitet i Nyksund. En spaavdeling vil være et tilbud både til turister, men også lokalbefolkning. Her kan en vennegjeng leie seg inn for å overnatte og bruke spaanlegget, eller kun én av delene.

– Nyksund er det perfekte sted for å slappe av. Her kan de slå seg ned og nyte utsikten, for eksempel etter å ha gått Dronningruta, sier han.

De vil ikke tilby noen spabehandlinger med det aller første, men det er et tilbud de også ønsker å få på plass på sikt.

De nye rommene satser de på å åpne etter nyttår, mens spaanlegget skal være ferdig senest høsten neste år.

Ett av rommene i overetasjen nærmer seg ferdig, og har panoramautsikt over vill natur på yttersida av Vesterålen. Her er Ssemjon Gerlitz (til høyre) sammen med tyske Daniel og Steffi, som bidrar med arbeidet. Foto: Silje Helene Nilsen

Bra sommersesong

Sommersesongen er på hell, og for Holmvik brygge har den vært bra.

– I fjor hadde vi et år som vanskelig lar seg toppe. Folk sto nærmest i kø for å komme til Nyksund. Derfor har vi en liten nedgang fra i fjor, men fortsatt en veldig bra sesong – bedre enn for to år siden, sier han.

Gerlitz er positiv til de nye tilbudene som har dukket opp i Nyksund de siste årene. Både gallerier, og lokale aktører som Naustvika og Blås Idé.

– Vi ser ikke på det som konkurranse, men som tiltak som bidrar til å utvikle stedet. Det er ganske imponerende hva vi får til på en liten plass som Nyksund, med 25 fastboende. Det er mange ulike typer mennesker som bor her, noe som kan by på utfordringer innimellom, men som også betyr at vi klarer å tilby noe for mange ulike målgrupper, sier han.

– Det vi trenger nå er butikker og tiltak som skaper mer aktivitet, sier han.

Gerlitz mener Nyksund fortsatt har kapasitet til å ta imot flere turister, men at det må gjøres grep for å unngå de samme utfordringene man i sommer har sett i Lofoten.

– Vi må lære av Lofoten for å unngå å få de samme tilstandene her. Vi trenger flere toaletter, flere parkeringsplasser og vi må bli flinkere til å vise turistene hvor de kan campe, før de tar i bruk kirkegårder, som vi har sett i Lofoten. Vi har fortsatt kapasitet til å ta flere turister, men vi må tilrettelegge, sier han.