Som VOL skrev i forrige uke har en nystartet Facebook-gruppe som støtter kvotesammenslåinger for den minste flåten, fått stor oppslutning. Bak står Stø-fisker Robert Brun, som ønsker å samle stemmer i næringa som er for at også båter under 11 meter skal kunne samle flere kvoter på én båt, slik de større båtene kan.

– Jeg synes det er dumt at det skal være forskjellsbehandling mellom fartøygruppene. Med strukturering kan vi få et bedre driftsgrunnlag og mulighet til å fornye flåten og ansette folk, sa Brun til VOL.

Brun antydet overfor VOL at det kan bli aktuelt å organisere seg mer formelt.

Fiskarlaget utålmodig

Både Øksnes fiskarlag og Norges fiskarlag er for kvotesammenslåing for den minste flåten.

– To landsmøter i fiskarlaget har sagt at vi skal ha ei strukturordning for båtene under 11 meter. Vi trenger en mer oversiktlig og forutsigbar ordning enn samfiskeordningen, sa leder Kjell Ingebrigtsen til VOL i forrige uke.

Samfiskeordningen innebærer at et fartøy kan fiske hele, eller deler av en kvote som er tildelt et annet fartøy, mot at sistnevnte legges til kai under samfisket.

For og imot

I en fersk undersøkelse som Norfakta har gjennomført for Fiskeribladet blant fiskere og aktører i sjømatnæringa, svarer 45 prosent at de er helt uenig i at det skal åpnes for mer kvotesammenslåing i fiskeflåten. Undersøkelsen viser også at de yngste er mest positiv til strukturering. Seniorforsker Edgar Henriksen i Nofima sier til Fiskeribladet onsdag at årsaken til et slikt resultat trolig er at fiskerne gjerne vil modernisere flåten og bedre lønnsomheten, men at de også ser at det ikke bare er positive følger av utviklingen. Han mener politikerne også er i villrede.

– De ser at deres støtte til teknologiske nyvinninger og bedre lønnsomhet står i motsetning til bosetting og sysselsetting langs kysten. De liker ikke resultatene av en slik prosess, men ønsker å fortsette med den, sier Henriksen til Fiskeribladet.

Lite støtte lokalt

Foreløpig er det ikke så mye støtte for Brun og fiskarlaget å hente fra lokalpolitikerne i Øksnes, de fleste har rett og slett ikke tatt stilling til saken. Både ØTL og Ap sier de ikke har hatt noen runde på spørsmålet internt i partiene, og at de foreløpig ikke vil uttale seg om saken. Øksnes Høyre har heller ikke tatt stilling til saken, men styremedlem Inge Nilsen sier «hvorfor ikke?» i en kommentar til VOL.

Arbeiderpartiet sentralt sier i sitt partiprogram at de ikke ønsker å innføre strukturkvoteordning for den minste flåten, men at de ønsker å utrede spørsmålet om kvotetilgang og lønnsomhet for denne gruppen, og at de inntil videre ønsker å videreføre samfiskeordningen.

Øksnes Sps John Danielsen vil vite mer om konsekvensene før han tar stilling til saken.

– Vi må ha en forsiktig tilnæring til dette. Fiskerne skal selvfølgelig ha sine rettigheter og muligheter til å drive lønnsomt, men samtidig skal det også være mulig for unge å etablere seg i næringa. Det vi ser innenfor enkelte fartøygrupper i dag er at det nesten er umulig å etablere seg, fordi inngangsbilletten er så høy. Den minste flåten har også gitt samfunnet mye tilbake i form av leveranser til industrien hele året. Derfor mener jeg at vi må vite mer om konsekvensene av strukturering, i et samfunnsperspektiv, før vi tar stilling til det, sier Danielsen og legger til at dette må utredes.