Det er lørdag formiddag på torget på Myre. Politikerne smiler om kapp med sola, mens karameller, brosjyrer og roser pakkes ned.

Lite folk

Øksnes har de siste valgene hatt lav valgdeltakelse, bare 55,5 prosent valgte å stemme ved sist kommunevalg. De blå-, gul- og rødkledde på torget krysser fingre for bedring i år. Allerede har 870 øksnesværinger levert sine forhåndsstemmer. Det er 99 flere enn ved sist valg.

– Det har vært lite folk her i dag, men jeg tror mange allerede har bestemt seg. Jeg håper stemmeprosenten i Øksnes stiger betrakelig i år, sier leder i Øksnes Frp, Ken Ivan Reinholdtsen.

Johan Inge Lie, med en kopp kaffe fra Frp i den ene hånda og roser fra Ap i den andre, var en av dem som slo av en prat med de lokale politikerne, selv om han allerede i vinter bestemte seg.

– I år stemmer jeg noe nytt, og det på grunn av ulike personlige saker, sier Lie.

Skittkasting

Det har vært noen intense uker, og mandag skal det avgjøres. Hvordan oppsummeres så valgkampen av lokalpolitikere på yttersida av Vesterålen?

–  Det har vært en stygg valgkamp, med mye skittkasting. I stedet for å snakke om sakene sine, har politikerne vært opptatt av å ta hverandre. I år har de gått for langt, sier Reinholdtsen om rikspolitikerne.

For første gang driver Frp valgkamp som regjeringsparti. Lokalt i Øksnes er de spente på valgresultatet.

– Jeg føler vi er på vei opp. Vi har vært tydelig på innvanding og vei, som er våre saker, sier Anne Grethe Skråvik.

– Også har Per Sandberg satt spor etter seg i fiskeripolitikken, og mange i næringa mener han har gjort en god jobb, legger Reinholdtsen til.

Øksnes Ap på stand. Fra venstre: Torfinn Kristoffersen, Kai Hugo Jacobsen, Karianne Bråthen, Randi Danielsen - med besøk fra Krf-leder i Øksnes Tore Christiansen.

Forsvar og olje

Men vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon har gjort jobben for Frps lokallag i Vesterålen vanskelig, også for Arbeiderpartiet.

– Selv om vi lokalt har vi vært imot både oljeboring og nedlegging av Andøya flystasjon, så tror jeg nok at det vil påvirke partiets oppslutning i Vesterålen, sier Torfinn Kristoffersen i Øksnes Ap.

På SV-standen er humøret usedvanlig godt. Og det med god grunn. Partiet har gjort det veldig bra på meningsmålingene, og gjengen i Øksnes har stor tro på at de nå får inn stortingsrepresentanter for SV i alle fylkene i nord.

– Vi har vært opptatt av å snakke om egen politikk, noe Audun Lysbakken har kommet godt ut av, sier Hilde Høidahl Vottestad.

Fornøyde SVere: Ellen B. Pedersen, Ulrikke Pija Kristoffersen, Hilde Høidahl Vottestad og Kari Gaarder.

– Meningsmålingsterrorisme

SV-damene er imidlertid kritiske til medienes dekning av årets valgkamp. Kari Gaarder kaller det vi har sett i avisene de siste ukene for meningsmålingsterrorisme.

– Mediene har hauset opp meningsmålinger, opptil flere, hver eneste dag. Det har nesten vært mer om dem enn om de politiske sakene. Det gjør at også politikerne begynner å kakle, sier hun.

– Det har rett og slett fått politikken til å drukne, sier Gaarder.

Ulrikke Pija Kristoffersen er glad for å registrere et større engasjement blant de unge.

– Det har vært bra deltakelse i skolevalgene, og mange unge er engasjerte. Det lover godt, sier hun.

– Har vært tydelig

Etter flere år i motbakke, har de lokale SVerne noen teorier om hvorfor vinden nå kan se ut til å ha snudd.

– Vi har vært tydelige på våre saker, som også har fått oppmerksomhet. Barnetrygd og oljeboring er saker som SV har stort eierskap til, sier Høidahl Vottestad.

Torfinn Kristoffersen tror en del tidligere Ap-velgere, på grunn av flere av de nevnte sakene, vil gå mot sentrum eller mot venstre.

– Jeg håper og tror vi blir største parti. Dette blir et mer spennende valg enn på lenge. Det kommer til å bli «close race», sier Kristoffersen.

Alle avslutter de med den samme oppfordringer:

– Bruk stemmeretten!