Sp-politikeren krever i en henvendelse til ordfører og resten av formannskapet at politikerne får en full statusrapport rundt situasjonen i Alsvåg, både om salgsprosess og ivaretakelsen av de ansatte. Cermaq har gitt de ansatte beskjed om at slakteriet legges ned i utgangen av januar, og at det fortsatt ikke er nytt å melde i salgsprosessen.

Danielsen ber også om at potensielle kjøpere, samt ledelsen i Cermaq inviteres til tirsdagens formannskapsmøte.

– Cermaq har et større ansvar enn det de har vist til å få til en løsning for å ivareta arbeidsplasser, ansatte og samfunnet i Øksnes. Informasjon om hvordan de har gått fram for å løse dette, har det vært lite av. Hvordan det har de jobbet for å få til et salg ønsker jeg mer informasjon om, sier Danielsen til VOL.

Inntrykket Danielsen sitter med etter å ha lest om saken i media de siste ukene, hvor ordfører og ansatte har bedt aktuelle kjøpere om å komme på banen, er at ansvaret nå skyves over på andre enn Cermaq.

– Da ønsker vi innsikt i hva som skjer. Dette ligger i vår samfunnsoppgave som politikere. De skulle gjøre sitt ytterste. Om det har vært aktuelle kjøpere inne i bildet, vil jeg gjerne vite mer om hvorfor kjøperne ikke ser muligheter, sier Danielsen til VOL.

Vil utrede Alsvåg havn

Også ØTLs Jørn Martinussen sier i et innlegg på VOL torsdag at kommunen ikke kan forholde seg passiv til at Cermaq nå er i ferd med å trekke stigen opp etter seg.

– Jeg har klare forventninger om at tildeling av konsesjoner i kystsonen som forvaltes av Øksnes kommune ikke skjer uten at politisk nivå konsulteres. Kjenner vi ikke vår besøkelsestid står vi helt uten gode forhandlingskort for å kunne opprettholde aktivitet ved lakseslakteriet i Øksnes, sier Martinussen.

Han viser også til at hans eget parti i fjor foreslo en utredning av Alsvåg havn, for å se hva som må til for å skape ei fremtidsrettet havn for eksisterende og nye næringsaktører. Dette fikk de ikke større for.

– Den manglende støtten i kommunestyret ble begrunnet med at man måtte avvente arealplanen. Området rundt slakteriet vil ganske sikkert bli regulert til industriformål i en ny arealplan.  Å avvise forslaget til ØTL med en slik begrunnelse er derfor mer enn forunderlig. Denne vente-og-se-holdningen som flertallet representerte har ikke vært med på å fremme et salg av Cermaq, og det har heller ikke vært tatt noe initiativ til å gjøre noe med havneforholdene i Alsvåg, sier Martinussen.