Det er en mangeårig strid i Øksnes kommune som nå forhåpentligvis kan gå mot en slutt. Sakens kjerne er selskapet S. Hanssen AS, som foredler fisk på egen eiendom i tett bebyggelse på Klo.

Etter at selskapet har bygd fiskehjeller på området, kom det inn naboklager og det ble påpekt saksbehandlingsfeil fra kommunens side.

Fylkesmannen erklærte i 2013 kommunens godkjenning av byggetillatelse for ugyldig på grunn av bruk av feil lovgrunnlag, og ba om at saken måtte behandles på nytt, etter boka.

Omregulert

Det ble da satt i gang omregulering av området, som ble godkjent politisk i 2014. Etter dette mener kommunen at tiltakshaver har utført bygging på området som ikke er i samsvar med reguleringsplanen og plan- og bygningsloven.

Det ble i mai 2016 sendt ut pålegg om retting og riving på deler av området, med frist til september samme år. Det ble i samme brev sendt varsel om tvangsmulkt. Etter dette har Klo Grenderåd, representert ved Advokatfirmaet Wold, klaget kommunen inn til Sivilombudsmannen, organet som skal se til at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot innbyggere.

Tørrfisk - stridens kjerne. Foto: Erik Jenssen

Fire overtredelser

Teknisk sjef i Øksnes, Janne Kankaala, sier dette har vært en vanskelig og langdryg sak. Han håper nå på en snarlig løsning.

Øksnes kommune mener at det er fire overtredelser selskapet S. Hanssen AS har begått:

  1. Det er ikke søkt om byggetillatelse for oppføring av fiskehjeller som er bygget etter ikrafttredelse av reguleringsplan 21.10.2014. Kommunen mener dette er et søkepliktig tiltak.

  2. Byggingen av fiskehjeller har skjedd i et større omfang enn reguleringsplanens bestemmelse om tillatt utnyttelsesgrad på 50 %.

  3. Byggingen av fiskehjeller har skjedd nærmere nabogrensen enn fire meter uten at det foreligger nødvendig samtykke fra naboen.

  4. Utbyggingen har skjedd inn på naboeiendom. Byggverk er delvis fjernet i etterkant. Dette området er ikke regulert til næringsformål (reguleringsplanens område I2)

– Vi jobber med saken nå, og håper å ha hele sakskomplekset ferdig utredet i løpet av januar. Vi jobber også opp mot Sivilombudsmannen, som vil få utdypende svar fra oss, sier Kankaala.

Mulkt

S. Hanssen AS mener de har gjort det de skal gjøre i saken.

Siden mai 2016 er det foretatt retting på tiltaket, representanter fra kommunen har vært på befaring sammen med tiltakshaver (ikke teknisk etat) og gitt uttrykk for hva som skal rettes for at saken skal løse seg. Det er i 2016 og 2017 gjort endringer på tiltaket, samt gitt særdeles grundig tilsvar på BYA%-problemet til kommunen, samt at Statsadvokaten i brevs form har gitt klar tilbakemelding om at bebyggingen nærmere enn 4 meter fra naboeiendom er en privatrettslig sak som kommunen ikke har noe med. Dette er kommunen informert om, skriver selskapet i et brev til kommunen før jul.

De er svært kritisk til behandlingen saken har fått i kommunen.

Vi har i våre tilsvar stilt oss villige til å gjøre endringer for å komme til en ende i saken. På direkte spørsmål om hva vi skal rive gis det alt fra ingen svar i det hele tatt, til så godt som alt sammen. Det vitner om en saksbehandling som har fjernet seg helt og holdent fra Forvaltningsloven som selv Øksnes kommune må forholde seg til. Vi sitter med klare beviser på at Teknisk etat tross klare regler i Forvaltningsloven, Plan- og bygningsloven samt klare vedtak i sitt eget kommunestyre, driver en uthaling av saksbehandlingen, skriver de i brevet.

Øksnes kommune har i vedtak fra 19.05.2016 vurdert de fremsatte anførsler, og kommet til at de ikke kan føre frem.

– Dette er fremdeles kommunens standpunkt i saken, hevder Kankaala.

Han presiserer at dersom selskapet ikke retter seg etter kommunens anmodninger, kan Øksnes kommune komme til å fatte vedtak om tvangsmulkt. Denne vil eventuelt selskapet kunne anke.

– Ved en ankesak vil hele sakskomplekset bli forelagt til politisk behandling, presiserer teknisk sjef.