Kommunestyrerepresentant Jørn Martinussen sendte i november anmodning til kontrollutvalget om å gå gjennom teknisk hovedutvalgs behandling av den mye omtalte saken om ny adkomstvei til Vornes.

– Jeg ber om at Kontrollutvalget ser nærmere på saken, spesielt med tanke på saksbehandlingsfeil, lovanvendelser, habilitetskonflikter og oppfølgingen av kommunestyrets budsjettvedtak for 2018, skrev Martinussen i brevet til kontrollutvalget i fjor høst.

Kommunestyrets ansvar

Kontrollutvalget i en kommune er valgt av kommunestyret selv for å holde egenkontroll og løpende tilsyn med den kommunale forvaltningen. De kan undersøke alle forhold ved forvaltningen, men kan ikke overprøve politiske vedtak.

Sekretariatet for kommunens kontrollutvalg, ved Tage Karlsen, fraråder utvalget å gå inn i saken. Det går frem av sakspapirene til neste møte i kontrollutvalget.

– I angjeldende sak inneholder henvendelsen en rekke argumenter som har sin plass i en eventuell politisk behandling av saken, som kontrollutvalget ikke bør befatte seg med. Videre viser Martinussen til en mulig feiltolkning av kommunestyrevedtak. Sekretariatet vil bemerke at kontrollutvalgets rolle som kommunestyrets eget kontrollorgan innebærer at tolkning av kommunestyrevedtak ikke bør foretas av kontrollutvalget. Dersom det er usikkerhet med hensyn til innholdet i et kommunestyrevedtak er kommunestyret selv nærmest til å avklare dette, skriver Karlsen.

Tilbakeholdenhet

– Sekretariatet har ikke inngående kjennskap til angjeldende sak, men vil påpeke at kontrollutvalget bør vise tilbakeholdenhet med å følge opp henvendelser fra andre enn kommunestyret i saker av politisk karakter som medfører stort engasjement. I slike saker bør et eventuelt engasjement fra kontrollutvalgets side være initiert av kommunetyret, skriver han videre.

Derfor konkluderer Karlsen med at han, med den kunnskapen han har, ikke råder kontrollutvalget om å iverksette undersøkelse med bakgrunn i henvendelsen fra Martinussen.

Det påpekes likevel at sekretariatet har lite kunnskap om saken, og at det ikke kan utelukkes at kontrollutvalget har kunnskaper som taler for at undersøkelse bør iverksettes. Derfor har han fremmet saken uten innstilling til vedtak.

Kontrollutvalget møtes førstkommende torsdag for å diskutere saken.