En etter en kommer sjarkene inn til kai i havna på Stø. Måsene skriker. Havet ligger blikkstille. Høstværet er upåklagelig. Den nordnorske idyllen brytes imidlertid idet bevæpnede soldater dukker opp på bygga.

Utpå havna ligger kystvaktskipet KV Magnus Lagabøte med styrker fra Sjøheimevernet om bord. 16 heimevernssoldater sikrer Langenes radarstasjon. Sabotører fra "Havlandet" truer militær infrastruktur, og Heimevernet i distriktet er kalt ut for å beskytte denne.

- Vi stoppet folk her oppe i natt, men den store smellen venter vi fortsatt på, sier sortlending og NK tropp Karl Ove Reinsnes, som sammen med 15 andre har i ansvar å sikre radarstasjonen på Stø - og hindre sabotasje.

Storøvelse

Heldigvis er det denne gangen snakk om en øvelse.

Til vanlig er de lærere, selgere, jobber offshore eller med oppdrett. Denne uka er de kalt inn til storøvelse i Lofoten og Vesterålen med Heimevernet, og står bevæpnet i det lille fiskeværet i Øksnes. I løpet av de neste dagene skal de bryne seg på ulike scenarioer.

Rundt 500 deltar på øvelsen "Njord" som strekker seg fra Værøy i sør og nordover til Andenes. I tillegg til Heimevernet i distriktet, er også politiet, Kystvakta, sykehus og Sivilforsvaret med på øvelsen som går over tre dager.

Blir mer krevende

- Jeg synes det er kjempespennende. Vi lærer mye nytt, sier Lars Eirik Dahlberg i Sjøheimevernet - som nettopp har fått opplæring av Kystvakta i visitasjon av skip.

Under øvelsen er det fokus på overvåkning og kontroll av havområdene utenfor den militære infrastrukturen Heimevernet skal sikre. Patruljefartøy er på plass utenfor Stø, og mistenkelige fartøy kontrolleres.

- I dag går det mye i grunnleggende opplæring, så bygger vi på med vanskeligere scenarioer etter hvert hvor det blir litt mer kranglete og vanskeligere, forteller skipssjef Tomas Ruud-Halvorsen på KV Magnus Lagabøte.

Tirsdagen bød på fullt overkommelige utfordringer for mannskapet, men de neste dagene vil by på mer krevende scenarioer. Onsdag skal flere hundre delta i beredskapsøvelse på Andenes, hvor scenarioet er en brann av typen Lærdal opplevde tidligere i år.