- Jeg synes denne saken er fryktelig trist, ikke for meg, men for mine pasienter, sa Erik Zadig til formannskapene i Øksnes og Sortland.

På tampen av tirsdagens fellesmøte mellom formannskapene i Øksnes og Sortland ble det gitt en orientering om arbeidet med Vesterålen Øre- Nese- Hals-klinikk (ØNH) på Myre.

Helse Nord har en regional plan for øre-nese-hals ute på høring, med høringsfrist onsdag. I planen foreslås det å etablere en ambulerende ordning mellom Bodø og sykehuset på Stokmarknes - som vil innebære at legebemanningen i Bodø må økes. Argumentet bak dette fra Helse Nord sin side, er å gi Vesterålen et bedre tilbud.

Arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd, som består av regionens ordførere, har sendt sitt høringsinnspill til planen, hvor de beskriver forslaget fra Helse Nord som en dårlig løsning, som ikke vil gi et bedre tilbud til vesterålingene.

- Ikke vært borti lignende

Jørn Martinussen og Grete Ellingsen har på vegne av regionrådet i Vesterålen jobbet mye med saken, og har møtt både Helse Nord og helseminister Bent Høie - uten å nå frem. De to ordførerne uttrykte tirsdag at de ikke er altfor optimistiske med tanke på å bli hørt.

- Det har vært svært vanskelig å jobbe opp mot helseforetaket, jeg tror faktisk ikke jeg har vært borti lignene. Uansett hvor mye vi har prøv å nærme oss på en saklig måte, har vi ikke nådd frem, sa Ellingsen.

- Jeg opplever en skiftende logikk i hvordan det argumenteres fra Helse Nords side. Jeg får ikke tak på hva det er som egentlig skjer. Det er lett å tenke at vi skal gi opp, men det skal vi aldri gjøre. Jeg synes Helse Nord neglisjerer en hel region i dette spørsmålet, sa Ellingsen.

- Om Helse Nord mener noe med å sende dette ut på høring, ber jeg dem om å ta innspillet fra Vesterålen inn over seg, var bønnen fra Øksnes-ordføreren.

- Fryktelig trist

Mai Lise og Erik Zadig, som driver ØNH-klinikken på Myre, var også tilstede under møtet.

- Jeg synes denne saken er fryktelig trist, ikke for min del - jeg får meg jobb hvor som helst, men for pasientene mine. Det er trist at Vesterålen nedprioriteres, og at Bodø skal styrkes ved at hjemmelen lyses ut der, sa Zadig.