Solveig Melkeraaen fra Øksnes har høstet svært gode kritikker fra både kritikere og publikum for sin høyst personlige dokumentarfilm Flink Pike. Filmen hennes har slått alle rekorder for besøkstall på Sortland, og Kulturfabrikken har måttet sette opp flere ekstraforestillinger. Så langt har 15.000 nordmenn sett filmen.

Denne uken ble det klart at Melkeraaen er årets vinner av Edith Calmar-prisen.

- Rørt

Prisen er opprettet for å hedre Norges første kvinnelige filmregissør, Edith Calmar, og skal gå til en profesjonell filmkvinne, som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Prisen deles ut med støtte fra Norsk Filminstitutt og er et stipend på 20.000 kroner og en glasstatuett av kunstneren Cathrine Maske.

Lørdag kveld mottar regissøren prisen under Femmina Internasjonale Filmfestival i Verdal.

- Jeg er veldig glad og rørt, og synes dette er en stor ære, sier Melkeraaen i en pressemelding.

Skepsis snudd

Foreløpig er det 94 kinoer som har satt den opp – et høyt tall for en dokumentarfilm.

- Jeg er utrolig glad for at juryen har sett det fantastiske arbeidet Solveig har gjort, sier produsent i Medieoperatørene Ingvil Giske.

- Mange distributører var veldig skeptiske til denne filmen. De mente ingen kinoer ville sette den opp, og hvis de gjorde det ville ikke publikum se den. Vi må takke Håkon Skogrand i festivalen i Haugesund for at han tenkte annerledes og programmerte filmen inn der. Da kinoer og publikum fikk se Flink pike i den største salen der snudde stemningen øyeblikkelig, og kinoene begynte å bestille den, forteller produsent i Medieoperatørene Ingvil Giske.