I neste uke går startskuddet for Vesterålen skreifestival i Øksnes, og også i år blir det arrangert skreikonferanse. Årets konferanse har linefanget fisk som tema, og en rekke spennende foredragsholdere står på programmet.

I år som i fjor står kvalitet i fokus. Viggo Johnsen i Fiskeriparken, som er teknisk arrangør, sier han håper konferansen kan stimulere flere til å satse på linefiske.

- Linefanget fisk har høyere kvalitet enn fisk tatt med mange andre fangstmetoder, men det er en måte å fiske på som stadig færre driver med. Det henger nok sammen med at det er et relativt dyrt fiske, og at dette med egning av bruk kan være en utfordring, sier Johnsen til VOL.

- Gjennom foredragene vil vi vise hvorfor kvalitet er så viktig. Vi vil også gå nærmere inn på hva som skal til for å stimulere flere til å drive med linefiske, sier Johnsen.

- Må lønne seg

For at flere skal satse på linefiske mener Johnsen at det blant annet må lønne seg å levere råstoff av god kvalitet i større grad enn det gjør i dag.

- Det er et ansvar som ligger hos de som kjøper fisken på første hånd, men klarer vi å formidle dette med topp kvalitet ut i markedet, er trolig markedet også villig til å betale mer for et slikt råstoff.

Johnsen nevner også en annen årsak til at linefiske kan være fordelaktig.

- Driver du med linefiske har du også en lengre sesong, og kan fiske flere arter. Det gir igjen råstoff til landanleggene utenfor hovedsesongene, sier han.

Bredt spekter

Det er hentet inn 11 foredragsholdere som skal innom talerstolen i kommunestyresalen i Øksnes neste torsdag. Norges Råfisklag er representert, det er også Sjømatrådet, Nofima og Innovasjon Norge. Fisker Bjarni Sigurdsson kommer for å fortelle om sine erfaringer ved mekanisert linedrift.

- Det blir spennende å høre fra en som virkelig har fått linefisket til, sier Johnsen.

Styreleder i Marin Harvest, Ole Erik Lerøy, tar også turen til Myre for å snakke om norsk fiskerinæring. Fylkesråd for næring, Arve Knutsen, åpner konferansen.

Målgruppa for konferansen er aktører i næringa, både fiskere og fra landssida, også de som driver med omsetning og eksport av fisk. Det har tidligere vært en utfordring å få disse til å ta seg tid til å gå på konferanse midt i den hektiske skreisesongen, men Johnsen har tro godt oppmøte.

- Nå er det meldt litt dårligere vær i uka som kommer, kanskje det åpner seg muligheter for flere å være med, sier Johnsen.