Torsdag meldte 110-sentralen i Bodø at det er gjort funn av propangassflasker langs hele kysten fra Finnmark i nord til Træna på Helgeland i sør.

Flaskene kommer opprinnelig fra et skip som mistet 630 gassflasker over bord et sted i Atlanterhavet i fjor.

-Forsto hva det var

Gassflaskene er oransje propanflasker og inneholder brannfarlige gasser. Torsdag morgen fant Karel Kotz en slik flaske i Vottestadfjæra, mellom Nyksund og Vottestad i Øksnes.

– Jeg oppdaget flasken og forsto med en gang hva det var og fikk videreformidlet beskjeden til brannvesenet, forteller han.

110-sentralen i Bodø oppfordrer de som eventuelt kommer over flaskene, om å holde seg langt unna.

– Det er en oppfordring om at ingen rører disse. Gi heller beskjed til oss.

Flaskene har ligget over et halvt år i sjøvann. Vi vet ikke tilstanden, og de kan være livsfarlige, sier Frank Brovolk ved 110-sentralen i Bodø til NRK.

Men det er slett ikke bare i Øksnes at disse flaskene er funnet. Det er også gjort funn i Bø, i Hadsel og på Andøya, ifølge 110-sentralen.

Samler flaskene

Brannsjef i Sortland, Ståle Rasmussen, forteller at gassflaskene vil bli hentet av brannvesenet og samlet sammen, slik at firmaet som har mistet flaskene etter hvert kan få de i retur.

Når brannvesenetet finner flaskene, blir det lagret i en sikker container, før de blir undersøkt etter påske.

Dersom noen oppdager flere flasker i Vesterålen, eller andre steder, oppforderer brannsjefen til å ta snarlig kontakt med det lokale brannvesenet.

– Ingen må begynne å flytte på flaskene selv. La brannvesenet ordne opp, slår Ståle Rasmussen fast.